Malé ohlédnutí za 30. ročníkem Pochodu podzimním lesem, a pohled do zákulisí

16. listopadu 2010, ostatní, přečteno: 6102×

Pohádkový pochod nočním podzimním lesem slaví letos třicítku. Za ta léta si získal mnoho příznivců. Je nemálo těch, kteří dnes vedou za ruku své děti, ale sami si pamatují, jak se tohoto pochodu se svými rodiči zúčastnili.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nápad uspořádat večerní procházku lesem v nejbližším okolí města pro rodiče s dětmi vznikl před mnoha lety v turistickém oddíle mládeže (TOM), ještě při TJ Spartaku Metra. Měl doplnit tenkrát tradiční květnovou akci pro veřejnost – Pochod za studánkami a pomníčky do Moravského krasu.

peklo

„Začali jsme vyrábět obrázky na lampy, děti z TOMu si vyrobily převleky za pohádkové bytosti, dospělým připadla místa na kontrolách v lese. Trasy se různě měnily, nejprve to bylo z vestibulu TJ Metra směrem na Hořice,“ vzpomíná na začátky vedoucí turistů v Blansku paní Běla Juráková. Později, po osamostatnění odboru Klubu českých turistů Blansko, našli pořadatelé díky pochopení ředitele ZŠ Dvorské pana Mgr. Krumnikla nové místo startu pochodu ve vestibulu školy.

dlouhý, široký a bystrozraký

Trasa se každý rok trochu mění. Letos se podepsala těžba po polomech v okolních lesích na kvalitě cest, a možnosti tím byly velmi omezené. Nešlo využít známé trasy nad Palavou ani dál v lesích. Pořadatelé tak provedli všechny lesem nad sídlištěm Zborovce, jen kousek od bytových domů. Cestou je vedly vyrobené svítilny s pohádkovými postavičkami. Po cestě potkávali loupežníky, upíra, vílu Amálku, strašidla nebo známou trojici Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého. Letos se opravdu povedlo peklo, kde čerti zavírali neposlušné děti do železné klece. Pro cíl a výdej čaje zapůjčuje při této akci svou klubovnu na přehradě skautský oddíl.

kontrolní stanoviště

Na cestě nelze minout perníkovou chaloupku. V ní si každý mohl zakoupit perníček a podpořit tak turistický oddíl v jejich snažení. A právě perníčky jsou první na řadě při každoroční přípravě akce. Běla Juráková popisuje, co vše pochodu předchází:

„Pečou a zdobí se již začátkem října. S mícháním těsta z 16–20 kg mouky nám pomáhali v kuchyni závodu Metra, dnes Apos, letos jsme využili vstřícnosti firmy pana Volfa a těsto umíchali tam. Už mnoho let nám laskavě zapůjčuje várnice na čaj. V Domě zahrádkářů asi dvacet lidí perníčky připraví a upeče. A kde zdobíme? Našli jsme azyl v Galerii města Blanska a jsme nesmírně vděčni za tuto možnost. Část perníků zdobí někteří obětavci i doma.

Uspořádat zdánlivě jednoduchou dvouhodinovou akci zabere několik týdnů. Kromě zmíněných perníčků je potřeba vybrat motiv na diplom a nechat ho vytisknout spolu se startovacími průkazy u pana Felkla. Vybarvit plakáty, rozvést je do všech škol a školek a zveřejnit na webu Blanska. V turistickém kalendáři regionu Moravský kras a okolí na každý rok už je akce uvedena, a datum je proto závazné. Vždyť přijíždí rodiče s dětmi až z Brna i okolí.

A musíme nachystat dřevo na oheň, někdy se musí stahovat z daleka, k  tomu aspoň 50 špízů na opékání párků, objednat párky na severu u Hrušky, rohlíky ze staré pekárny pana Hostaše. A když se něčeho nedostává, rychle musíme zajistit další. Díky Kauflandu se to daří, ale v minulosti jsme museli objíždět restaurace, protože všude už bylo zavřeno, a prosit o prodej alespoň salámu.

Týden před pochodem sledujeme počasí – jak bude? Podle předpovědi pouze odhadujeme, kolik balíčků s párky budeme připravovat, kolik asi bude účastníků. Množství podle počasí dost kolísá – od 250 účastníků až po letošních 864! Rekordní počet byl 1200! Když vyjde počasí, jako letos, starostí organizátorům přibude. Ale spokojenost účastníků je nade vše.

V den pochodu si vyznačíme trasu, připravíme balíčky na start a uvaříme čaj. Kontroly odpoledne dostanou svou výbavičku – razítko, světýlka a vydají se do terénu. Protože už nefunguje oddíl mládeže, jako pohádkové bytosti vypomáhají rodinní příslušníci, kamarádi a fandové pochodu. Všech na trase bývá kolem padesáti.“

Lidé, kteří se od počátků na akci podílí, již nepatří mezi nejmladší. Ba naopak jsou to nestoři turismu na Blanensku. Zvěsti o možném ukončení tohoto tradičního pochodu se ozývají již několik let. Byla by potřeba generační obměna nebo alespoň pomoc od jiných organizací. Zatím se to vždy „nějak udělalo“, když pomohli známí nebo příbuzní.

tancující víly

I když zatím není rozhodnuto o pořádání dalšího ročníku, stejně už pořadatelé přemýšlí, jak vše zajistit. Např. tím, že osloví skautské nebo jiné mládežnické oddíly ohledně pomoci při pořádání pochodu. Je vidět, že jim není lhostejné nechat padnout atraktivní a hojně navštěvovanou akci, která vytáhne stovky lidí z domu, i když je zima a deštivo. I v temném lese je krásně.

„Děkujeme všem, kteří nám pomáhají,“ vzkazují na závěr turisté.

perníková chaloupka

dlouhý čas

opékání špekáčků