Svatomartinské rohlíky – recept na slavnostní víkend

7. listopadu 2010, ostatní, přečteno: 7943×

S tradicí svatého Martina se pojí nejen mladé víno či pečená husa, ale rovněž mnoho domácích specialit, které se objevují na svátečním stole. Přinášíme vám recept na Svatomartinské rohlíky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

500 g  polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
100 g Hery
2 žloutky
30 g droždí
250 ml mléka
sůl
citronová kůra
vejce na potření

Nádivka:
200 g  ořechů
200 ml sladké smetany
80 g moučkovéhocukru
70 g piškotových drobků
4 lžíce medu
vanilkový cukr

V hrnku smícháme kvasnice, lžíci cukru a lžíci mléka, rozetřeme na kašicku, přidáme lžíci polohrubé mouky a zaděláme kvásek, který necháme vzejít.

Do mísy přesijeme polohrubou mouku, přidáme žloutky, zbytek mléka, cukru, špetku vanilky a citronové kůry a rozpuštěnou Heru. Přidáme vzejítý kvásek, vypracujeme těsto a necháme ¾ hodiny v teple kynout.

Těsto vyjmeme na pomoučněný vál a rozválíme jej do kruhu cca  0,5  cm silného, který rozdělíme rovnoměrně na 16 dílků (trojúhelníků jako při krájení pizzy). Na každý kousek rovnoměrně rozdělíme ořechovou náplň a smotáme od širšího konce ke špičce. Ohneme do tvaru rohlíku a klademe na pečicí papír. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme do zlatova při 160 stupních.

Náplň: Nameleme ořechy na jemno, z piškotů uděláme drobenku, ohřejeme smetanu. Smetanou spaříme ořechy, přidáme med, cukr a  zahustíme dle potřeby piškotovými drobky.

Za poskytnutí receptu děkujeme paní Anně Nečasové. Vyzkoušeli jsme jej a rohlíky můžeme rozhodně doporučit!

Martina Hejčová