Děti v Katolickém domě představily své práce

11. prosince 2010, ostatní, přečteno: 3776×

Občanské sdružení Kolpingovo dílo se zaměřuje na děti a mládež. V rámci Kolpingových rodin patří ke stěžejním činnostem letní tábory, výlety, sportovní a kulturní akce, ale také pravidelná činnost v kroužcích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Profesionál je ten, kdo za svou činnost dostává zaplaceno, amatér je ten, kdo svou činnost dělá zdarma a dobrovolník je ten, kdo na svou činnost doplácí z vlastních peněz. Je spousta činností, které člověk dělá rád, srdcem, a občas na ně doplácí i ze svého. Nejen penězi, ale i  časem, zdravím apod. Mezi ty, kteří umí dělat věci svým srdcem, patří ti, kteří zde vystavují své výrobky,“ řekl na zahájení výstavy farář Jiří Kaňa.

socha

Kolpingova rodina pracuje již deset let. Založena byla jako organizace pro motivaci mladých k aktivnímu zapojení se do činnosti a podpoření zájmu o  dění v jejich okolí a ve společnosti. Od začátku v jejím rámci pracují kroužky modelářů, výtvarných činností, elektrotechnický kroužek, ale i řezbářský kroužek a další. Veškerá činnost je otevřena nejen pro členy, ale i pro širokou veřejnost. O kroužky Kolpingovy rodiny je velký zájem a stávající prostory přestávají stačit. Příští rok je tak zřejmě čeká stěhování do větších prostor.

řezbářské práce

„Děti chtěly výsledky své práce představit známým a členům rodiny, a tak vznikla hned na počátku v roce 2000 tato výstava. Nejdřív byla malá, postavená jen na pracích dětí. Ale zapojili jsme do ní i další podobně zaměřené organizace ve městě a rozrostli jsme se do dnešní velikosti, kdy sál Katolického domu začíná být pro nás pomalu malým,“ přiblížil historii výstavy Josef Kupčík.

K již tradičním vystavovatelům se letos přidalo Občanské sdružení Kolejová s modelovou železnicí. A vláčky si jako obvykle získaly u dětí největší pozornost. Členové sdružení se účasti zhostili odpovědně. Návštěvníky přivítali v tradičních železničářských uniformách a ochotně předváděli vystavené modely a vysvětlovali, jak fungují. Mnohdy došla řeč i na jejich největší projekt, Ježkův most u řeky Svitavy, kde má vzniknout malé muzeum železnice.

kolejová

Výstavu v Katolické domě připravují všichni – členové kroužků, děti, vedoucí i rodiče. Asi měsíc trvá, než se organizačně vše vyladí, domluví s více jak desítkou vystavujících organizací, a samotná výstava připraví a instaluje. Její rozebrání po víkendu je ve srovnání s přípravou dílem okamžiku. Ale připravit pro ni nová díla zabere leckdy celý rok.