Nehod bylo v roce 2010 více, hlavně ve městech

8. ledna 2011, ostatní, přečteno: 3377×

Čtrnáct lidí zemřelo během roku 2010 na silnicích Blanenska, dalších dvaadvacet bylo zraněno těžce, dvě stě dvacet jedna pak lehce. To jsou čísla ze statistik dopravních nehod, k nimž vyjížděli v loňském roce policisté.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nehod přitom bylo více než v  předchozím roce. Zatímco v roce 2009 policisté na Blanensku evidovali 337 nehod, v roce 2010 bylo nehod o 67 více.

Oproti předchozím rokům se ale podle policistů změnila místa, na nichž k nehodám dochází. Nehody se už tak často nestávají na silnicích prvních tříd, kam policisté ve zvýšené míře zaměřili svoji pozornost, ale spíše na silnicích 2. tříd.

Přibylo také nehod na místních komunikacích, což svědčí o tom, že řidiči bourají více ve městech a v obcích než mimo ně. Vliv na tuto zkutečnost má nepochybně hustota provozu, ale mnohdy také nepozornost řidičů.

Poměrné časté jsou také dopravní nehody, při nichž došlo ke střetu se zvěří. Těch bylo v loňském roce celkem 45.

Mezi nejvážnější dopravní nehody řadí blanenští policisté dvě tragické nehody, při nichž zemřeli mladí lidé. Obě se staly začátkem října. První 5. října 2010 nedaleko Lhoty Rapotiny, kdy dvacetiletá řidička nepřizpůsobila rychlost svým schopnostem, dostala smyk a  havarovala přímo do protijedoucího nákladního auta. Na místě zemřela.

Dva mrtví a jedna těžce zraněná spolujezdkyně – to jsou následky další tragické nehody, která se stala jen o den později, tedy 6. října, v  Letovicích. Osmnáctiletý řidič tam opět z mladické nerozvážnosti jel příliš rychle, nezvládl řízení, vyjel autem mimo silnici, kde narazil do stromu. 

por. Mgr. Iva Šebková
Policie ČR
, Územní odbor Blansko