Nemocnice v Blansku otevřela nový pavilon jednodenní péče

24. ledna 2011, ostatní, přečteno: 9599×

Od 1. ledna 2011 je v Nemocnici Blansko v provozu nové moderní pracoviště – pavilon jednodenní péče. Byl vybudován ve spojovacím traktu mezi poliklinikou a nemocnicí jako nadstavba nad současným radiodiagnostickým oddělením. Slavnostně otevřen byl ve čtvrtek 20. ledna.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jednodenní péče v praxi znamená, že pacient je po zákroku a odeznění anestezie propuštěn do domácího ošetřování ještě v den operace nebo nejpozději den následující. V první etapě bude jednodenní péče v Blansku zahrnovat obory chirurgie, ortopedie, plastická chirurgie a gynekologie. Ve druhé etapě se v krátkodobém horizontu několika let počítá s rozšířením o další obory, zejména urologii.

zahájení provozu – ředitelka nemocnice a starosta města
Slavnostní zahájení provozu. Ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková se starostou města Blanska Lubomírem Toufarem.

„Z oboru chirurgie se zde budou provádět zejména operace prsu, křečových žil, kýl, hemeroidů a dále jednodušší operace laparoskopické. Z ortopedických operací budou nosným programem zejména artroskopie a operace v oblasti ruky a nohy,“ uvedla ředitelka Nemocnice Blansko MUDr. Vladimíra Danihelková. S operacemi v oblasti plastické chirurgie a gynekologie se začne až v průběhu roku.

jednodenní chirurgie – operační sál
Nový operační sál pro jednodenní chirurgii.

Pro pacienta má tento typ péče dvě velké výhody. Jednak možnost pobytu v domácím prostředí v péči svých blízkých, což má příznivý vliv na psychiku a urychluje rekonvalescenci. Druhým výrazně pozitivním rysem je minimalizace délky pobytu ve zdravotnickém zařízení, z čehož vyplývá minimální možnost onemocnění tzv. nemocniční nákazou a tedy minimální počet infekčních pooperačních komplikací.

Součástí nového pavilonu, vybudovaného za cca 50 milionů Kč z prostředků Nemocnice Blansko, je operační sál vybavený nejmodernější technologií, dále tzv. dospávací pokoj se šesti lůžky, z nich tři jsou vybavena monitorovací technikou. V ambulantní části jsou chirurgická a ortopedická ambulance, sálek pro drobné zákroky, sádrovna, specializovaná ambulance pro anesteziologa a odborné poradny. Pavilon je také stavebně připravený pro další operační sál, který se bude vybavovat ve druhé etapě.

jednodenní chirurgie – dospávací lůžka
Dospávací pokoj.

O provoz jednodenní péče se budou starat stávající lékaři a zdravotní sestry. Nemocnice navázala i nové smlouvy jak se špičkovými odborníky z brněnských nemocnic po stránce lékařské, tak s vysoce kvalifikovanými zdravotními sestrami. Konkrétně rozšířila např. počet chirurgů a ortopedů a přijala nového anesteziologa. Došlo i k navýšení počtu sester, především těch se zkušenostmi na operačním sále a pro intenzivní péči.

jednodenní chirurgie – vyšetřovna
Vyšetřovna.

A jak bude vypadat den strávený na jednodenní péči z pohledu pacienta?

Pacient bude vyšetřen na ambulanci příslušným odborným lékařem, který ve spolupráci s anesteziologem vyhodnotí, zda je režim jednodenní péče pro něj vhodný. Bude provedeno předoperační vyšetření. V den operace bude pacient objednán na příslušnou hodinu, kdy se dostaví na oddělení jednodenní péče a ve filtru se převlékne.

Poté proběhne vlastní operace, po které bude uložen na lůžko dospávacího pokoje, kde bude nepřetržitě pod dozorem kvalifikovaného personálu až do doby, kdy jej bude možno předat jeho blízkým do domácího ošetřování. Bude seznámen s dalším postupem, informován o návštěvách agentury domácí péče, ambulantních kontrolách a vybaven příslušnými léky.