Dobrovolní hasiči zhodnotili uplynulý rok

20. února 2011, ostatní, přečteno: 3838×

V neděli 6. února se sjeli představitelé dobrovolných hasičských sborů okrsku Blansko do Spešova, aby zhodnotili svoji činnost v uplynulém roce a stanovili si úkoly pro nadcházející období.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

I když Spešov již není součástí města Blanska, z hlediska rozdělení dobrovolných hasičů do okrsků zůstávají spešovští hasiči i nadále v okrsku Blansko a jsou jeho platným členem. Okrsek má celkem 8 sborů.

O tom, že příprava celého jednání a  jeho vlastní průběh neprobíhali formálně, svědčí i  přítomnost starostky Spešova Ivany Holomkové a  vůbec poprvé v historii se zúčastnil také starosta města Blanska Lubomír Toufar.

Jednání zahájil a  řídil zástupce hostitelského sboru a  zároveň velitel okrsku bratr Jaroslav Procházka. Hlavní zprávu za uplynulé období přednesl starosta blanenského okrsku bratr Milan Křivánek z Olešné. Ve zprávě připomněl, že loňský rok byl rokem volebním na všech úrovních sdružení hasičů a  seznámil nás s hlavními funkcionáři. Velkou část referátu věnoval vybavenosti zásahových jednotek okrsku, kde přibyla dvě nová tlaková čerpadla, dvě kalová čerpadla a  jedno čerpadlo plovoucí. Dále to byla jedna řetězová pila, jedna elektrocentrála a osvětlovací souprava. I když se v posledních letech vybavenost zásahových jednotek značně zlepšila a  to hlavně díky dotacím z Jihomoravského kraje, nedostatků ve výbavě je mnoho a zastaralost techniky je tak velká, že náprava v této oblasti potrvá ještě hodně dlouho.

Jako příklad možného řešení uvedl dobré zkušenosti našich sousedů ze Slovenska, kdy část zisku pojišťoven je věnována právě na výbavu dobrovolných hasičů. Myslíme si , že je zbytečné také odvádět státu zpátky daň z přidané hodnoty při nákupu hasičského vybavení za státní peníze.

O důležitosti existence fungujících i když „jen“ dobrovolných jednotek jsme se mohli přesvědčit na území města Blanska v loňském roce ve dnech 12. a 13. června, kdy se nad Blanenskem přehnala větrná smršť a  dobrovolní hasiči pomáhali při zprůjezdňování příjezdových silnic do města. I  tady se projevila nutnost výbavy každé jednotky alespoň jednou řetězovou pilou.

dobrovolní hasiči – likvidace polomu
Likvidace následků po větrné smršti u Olešné.

V referátu starosta také vyzdvihl činnost sborů v oblasti kulturní a společenské ve svých částech města, v kterých působí. Velmi ocenil práci s mládeží, pořádání různých propagačních akcí, soutěží, dnů otevřených dveří, ukázek a dokonce i táborů. Je jen velká škoda, že do celostátní soutěže hry Plamen je přihlášeno žákovské a dorostenecké družstvo jen z jednoho sboru. V oblasti sportovní nás dobře reprezentovali žáci a ženy z Těchova, kteří se umístili na 2. místě v okrese a dorostenky dokonce obhájily třetí místo v krajské soutěži.

Závěrem svého vystoupení poděkoval všem za dosažené výsledky, poděkoval také za spolupráci   pracovnici městského úřadu paní Haně Nedomové a  popřál zástupcům sborů hodně dalších úspěchů v naší dobrovolné práci. Poté nás zástupci jednotlivých sborů seznámili podrobněji se svojí činností, plány do budoucna a  s tím co je trápí. Některé sbory použily při své prezentaci i  video techniku.

I z  jejich příspěvků vyznělo, že kromě té klasické „hasičiny“ suplují i  další neexistující složky a občanská sdružení ve svých městských částech. Pořádají Masopustní průvody, karnevaly, plesy, pálení čarodějnic, oslavy dne dětí, závěry prázdnin, Mikulášské nadílky, sbírají železný šrot, sází stromky, vychovávají své nástupce, navštěvují zasloužilé členy, připomínají si výročí založení sborů. Letos to bude 100.  výročí založení sboru v  Klepačově a 115 let od založení sboru v Lažánkách.

I z jednotlivých vystoupení zazněly některé připomínky k  dosluhující technice a špatné vybavenosti sborů. Lažanské hasiče trápí dlouhodobě neřešený havarijní stav požární zbrojnice, na Olešné by potřebovali nová zateplená vrata do zbrojnice, dosluhuje i požární stříkačka a  pro potřeby jednotky již nestačí sice poměrně zánovní, ale již malé hasičské vozidlo. Těchovští zase několik let upozorňují na sesuv kamenných hrází požární nádrže.

V diskuzi starostka Spešova ocenila práci všech dobrovolných hasičů a řekla, že bez těch spešovských by si život v obci nedovedla představit. Také starosta města Blanska ocenil naši práci, poděkoval za to, co děláme pro občany a  hlavně pro mládež a  připomněl, že i  když se díky regulaci toku řeky Svitavy zlepšila záplavová nebezpečnost řeky, je potřeba i  nadále být připraveni kromě ohně i  na další přírodní živly, jako jsou větrné smrště, přívalové deště a další. Pro spolupráci se zásahovými jednotkami je určena na městském úřadě pracovnice, ale v  případě potřeby nabídl i svoji vlastní pomoc.

dobrovolní hasiči – práce s mládeží

V dalším vystoupení nás zástupce výkonného výboru okresního sdružení bratr Miroslav Dvořáček z Olomučan seznámil s prací jednotlivých odborných rad, poděkoval nám za náš příspěvek do celookresního hodnocení a  jako starosta sousedního okrsku Adamov nám nabídl možnost pořádat společně 1. kolo v požárním sportu.

Na závěr si zástupci sborů odhlasovali plán práce a usnesení, kterým se budou řídit v tomto roce. Oceněn byl bod, ve kterém se zavazujeme k pomoci sborům, kde se tak práce nedaří, hlavně z důvodu řešení generační výměny aktivních členů.

Členové výboru okrsku děkují všem za aktivní přístup k jednání a zároveň věří, že dobré výsledky naší práce se nám podaří v letošním roce ještě vylepšit.

Pavel Bezděk, člen výboru sdružení hasičů okrsku Blansko