Občanské průkazy čekají v budoucnu změny

22. února 2011, cestovní ruch, přečteno: 5072×

Jen za rok 2010 bylo na úseku občanských průkazů vydáno 4.676 OP, z toho 513 prvních OP pro 15leté. S novelizací zákonů o obcích, cestovních dokladech a občanských průkazech od roku 2012 přijdou v budoucnu také elektronické občanské průkazy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Co nás s největší pravděpodobností v této oblasti čeká v nedaleké budoucnosti?

Zatím se předpokládá, že elektronické občanské průkazy budou na dobrovolné bázi. Budou tak vedle sebe fungovat stávající občanské průkazy se strojově čitelnou zónou a vedle toho průkazy s čipem, v němž budou nahrány veškeré údaje. Je to víceméně obdoba toho,c o již funguje u cestovních dokladů, kde nabrání žádosti dnes probíhá pouze elektronickou formou a nevyplňují se formuláře.

Poplatek za elektronický občanský průkaz má být na úrovni 500 Kč. Každý občan k průkazu obdrží BOK (bezpečnostní kód), který umožní komunikaci s institucemi nebo úřady.

Do roku 2016 se bude zapisovat trvalý pobyt. Od roku 2016 již jen na základě žádosti občana. Rodné číslo má být uváděno do roku 2019. Později je má nahradit identifikátor – kombinace čísel, z níž není možné získat osobní data občana.

Upravuje se také jednoznačný zápis jmen. Pokud má občan více jmen a k tomu příjmení, bude se zapisovat první jméno a další ve zkratce. Jde o to, aby se údaje vešly na plastovou kartu. Odpadnout by mělo zapisování titulů.