Dávky pomoci v hmotné nouzi v roce 2010

16. března 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3473×

Městský úřad v Blansku, odbor sociálních věcí vyplácel v roce 2010 dávky pomoci v hmotné nouzi do 432 domácností (v roce 2009 to bylo 354 domácností).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Příspěvek na živobytí – dávka pomoci v hmotné nouzi, která pomáhá osobě nebo rodině, pokud jejich příjmy (po odečtení přiměřených nákladů na bydlení) nedosahují částky živobytí. V roce 2010 byly vyplaceny dávky ve výši 5.460 tis. Kč.

Doplatek na bydlení – řeší situace při nedostatku příjmu k uhrazení odůvodněných nákladů na bydlení. V roce 2010 byly vyplaceny dávky ve výši 313 tis. Kč.

Kromě těchto dávek přiznal odbor sociálních věcí dávky mimořádné okamžité pomoci ve výši 44 tis. Kč. Vliv na výplatu dávek pomoci v hmotné nouzi má především míra nezaměstnanosti v našem regionu a také to, že prudce vzrostla skupina osob bez přístřeší (s trvalým pobytem na adrese ohlašovny úřadu).

Osoby, které pobírají dávky ze systému pomoci v hmotné nouzi déle než 6 kalendářních měsíců, mohou využít veřejné služby, kterou zřídilo Město Blansko ve snaze těmto lidem pomoci. Jde zejména o zapojení se do prací na zlepšení životního prostředí, udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství. Při odpracování určitého počtu hodin se zvedne částka živobytí těchto osob, to znamená, že mohou dostat více peněz.

Zapojení klientů do veřejné služby v roce 2010:

  • 9 klientů (blanenských občanů) pracovalo ve veřejné službě pro Město Blansko
  • 5 klientů (blanenských občanů) pracovalo ve veřejné službě v jiném městě
  • 10 klientů z ostatních obcí pracovalo ve veřejné nebo dobrovolnické službě v obci nebo u nestátní organizace