Na 3D filmy do kina v Blansku již letos

24. března 2011, kultura, přečteno: 3745×

Tři miliony z rozpočtu Města půjde letos na vybavení kina novou digitální technologií. Diváci se tak v druhé půlce roku dočkají všech vydaných novinek i 3D projekce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kino v Blansku se tak zařadí po bok dalších cca 138 kin v celé republice, která jsou již touto technologií vybavena. Jen v Jihomoravském kraji je najdete v Kyjově, Boskovicích, Vyškově, Prostějově a dalších městech. Všechna větší bývalá okresní města již digitální kino mají. Návštěvníci kina se zajímají a sledují vývoj technologií. „Nejen, že se lidé ptali, kdy Kino Blansko bude mít 3D digitální technologii, ale dokonce vytýkali, že ji již dávno nemá,“ sdělil vedoucí kina Pavel Langr.

V rozpočtu je na digitalizaci kina schválena nemalá částka – tři miliony Kč. Kino letos slaví 90 let od založení, takže se vlastně jedná o takový dárek k tomuto jubileu. V plánu je kromě samotné digitalizace i zavedení technologie 3D, která by znamenala větší komfort pro diváky – nemusí cestovat za touto zábavou a technologií do jiných měst.

„Výroba filmů jen v digitální podobě je dnes mnohem častější. Stávající filmové pásy jsou postupně omezovány právě na úkor nového digitálního způsobu distribuce filmů. Podle posledních statistik je již cca třetina filmů jen v digitální podobě a nelze je proto v Blansku nabídnout divákům. Návštěvnost kina by tak poklesla,“ vysvětlil důvody vedoucí k této investici místostarosta Jiří Crha, do jehož působnosti kulturní činnost spadá.

Nedávno byl vypsán dotační titul na digitalizaci kin. V současné době se zpracovává žádost, která musí být podána do 15. dubna. Pokud Město získá nějakou částku z dotace, tak ještě ušetří peníze z rozpočtu. Za ně by se mohla případně pořídit technologie pro přímé přenosy operních představení z Metropolitní opery v New Yorku v HD kvalitě a s prostorovým zvukem. Dnes tedy nic nebrání tomu, aby byly připraveny podklady pro výběrové řízení a bylo vyhlášeno co nejdřív. Realizace se předpokládá v létě, během přestávky kina, kdy probíhá letní kino na náměstí Republiky.

pracovní schůzka v kině
Pracovní schůzka v kině. Zleva J. Jeřábek, J. Crha a F. Alexa.

V podmínkách udělení grantu je vybavení moderními sedačkami, kvalitním plátnem a zařízením pro zpracování digitálního zvuku. V blanenském kině již proběhla modernizace sedaček, výměna plátna i zvukového zařízení. Tyto předchozí investice se tak nyní zužitkují, nemusí se nijak měnit ani upravovat. Zbývá pořídit digitální projektor a počítač.

Blanenské kino navštíví cca 18.000–20.000 návštěvníků filmových představení ročně. Dalších cca 20 tisíc lidí do kina přijde na divadlo, koncerty a jiné akce. „Věříme, že návštěvnost se s novou technologií ještě zvedne. Kdybychom dál s investicí váhali, poklesla by návštěvnost ještě více a získat ji zpět by byl problém. Ne v každé obci dnes může být kino. To už není reálné. Ale v Blansku je potřeba kino jednoznačně udržet, protože jsme středem tohoto regionu a spádové město pro cca 50.000 obyvatel, takže si myslím, že si město zaslouží mít takové zařízení. Zvýšenou návštěvností si může vydělat na další investice, např. do zlepšení zázemí v baru apod.,“ je přesvědčený místostarosta Jiří Crha.

Digitalizace přinese i další výhody. Především možnost uvádět premiéry filmů ihned, kdy budou k dispozici, současně s dalšími kiny v celé republice. Komfort tak bude srovnatelný s multiplexy ve velkých městech. Také bude možné mnohem jednodušeji plánovat a nasazovat filmy třeba jen na jeden den. Nabídka titulů se tím rozšíří.

V současné době je cena vstupného na úrovni 70–80 Kč. Na té se udrží u repríz snímků uváděných cca měsíc nebo dva po premiéře, tak jako doposud. Na premiéry uvedené v den jejich vydání bude cena samozřejmě vyšší, a to kolem 130–150 Kč. Film tak může být uveden ihned, ale za srovnatelných podmínek s jinými kiny. Kdo bude nedočkavý, tak si trochu připlatí.