Pozvánka na výstavu Aleny Foustkové

29. března 2011, kultura, přečteno: 3211×

Alena Foustková je nové jméno na naší aktuální výtvarné scéně – ovšem vystupuje teď již se zralým, vyhraněným názorem, tedy jako zralá umělkyně. Mezitím měla příležitost poznat Kanadu a kulturu jejich prvních obyvatel, Inuitů, ale také sama poznala, jak fungují masová informační média v soudobém světě, u nás dnes stejně jako třeba právě v Kanadě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

A určitý postoj, který dnes zaujímá jako umělkyně, reprezentuje velice originální, autentická řešení, která jsou samozřejmě velice mnohoznačná … Na první pohled se svými kolážemi, objekty a instalacemi hlásí k estetice šedesátých a sedmdesátých let, která u nás většinou figurovala pod egidou „nová citlivost“…

První část výstavy je zaměřená na rovinu významů čárového kódu. Je to silný znak charakteristický pro současnou dobu konzumu a komerce. Definuje do velké míry naše vnímání a je portrétem komercializace naší společnosti. V rovině komunikace mne zajímá změna jeho polohy významovými posuny od původního kontextu znaku spojeného s informací o produktu do vizuálních informací výtvarného díla jako takového. Znak ztrácí původní atributy a získává nové, které mu dávají nový význam například posunem do pastelové barevnosti nebo do objektu z kartonových krabic ve 3D anebo vytvářením nových významových geometrických struktur grafickým překrýváním kódu přes sebe.

OCUĎ POCUĎ
Alena Foustková
Galerie města Blanska
2. 4. – 27. 4. 2011

Alena Foustková

Druhou část výstavy tvoří objekty s tématikou knihy a textového znaku jako nositele informací. Textový znak je nahrazován jinými vizuálními kódy jako nositeli informace a významu. Knihy jako „kontejnéry informací“ se stávají pouze povrchem pro přenos nové sémantiky. S tím souvisí instalace pokrývající jednu zeď galerie z ručně vyrobeného množství, přes 100, novinových pytlíků. Novinové pytlíky mají na sobě vizuální ikony popisu, jak pytlík nafouknout a prasknout v případě, že obsah článku k tomu návštěvníka vybízí. Jedná se o období půl roku, které mapuje různá mediální témata a druhy masových médií od seriózních novin po bulvární informace. Je to interaktivní komunikace, která se snaží o propojení s divákem. Záměrem autorky je sociální rovina komunikace. Instalace tak navazuje na předešlou výstavu v Galerii Kritiků v Praze v 2010, kdy byly noviny použity několikrát jako objekt ve formě namotaného velkého klubka z novinových proužků nebo eskymáckého igloo z kvádrů pokrytých novinami postaveného v prostoru galerie v životní velikosti.

Alena Foustková 2011
www.alenafoustkova.wordpress.com

Galerie města Blanska
Dvorská 2
678 01 Blansko

tel.: 516 415 781
e-mail: galerie@blansko.cz
www.galerie.blansko.cz

Otevřeno:
út – pá 10 – 12, 12.30 – 17 hodin
so, ne 14 – 17 hodin

Galerii provozuje Kulturní středisko města Blanska