V Blansku proběhlo výjezdní zasedání rady Jihomoravského kraje

2. března 2011, ostatní, přečteno: 3554×

Jednání rady Jihomoravského kraje v Blansku bylo zaměřeno především na Blanensko a jeho problémy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V oblasti zdravotnictví bylo na základě žádosti starostů Blanska a Boskovic rozhodnuto o zapojení nemocnic v těchto městech do nově připravované Koncepce lůžkové péče v kraji. Budou tak zařazeny do přípravy koncepce a oba zřizovatelé budou působit v příslušné pracovní skupině.

V dopravě se mluvilo především o R43. Jihomoravský kraj zásadně nesouhlasí s posunutím této stavby v nové superkoncepci ministra dopravy až k roku 2025. Preferuje etapizaci výstavby R43 a neodkladné zahájení výstavby v okrese Blansko. Jihomoravský kraj dává dle slov hejtmana Michala Haška jasně najevo, že o R43 stojí a postupuje řešení problému na stát, konkrétně na ministerstvo dopravy, aby tam se rozhodlo o realizaci v těch místech, kde je zájem a je vše připraveno. Podpořit by to měla připravovaná petice.

Starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek, předseda svazku obcí pro dostavbu R43, připraví ve spolupráci s náměstkem hejtmana Ivo Polákem petici na podporu výstavby R43. „Červnové krajské zastupitelstvo bude schvalovat zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Tomu předchází jejich veřejné projednání a na něm by měly zaznít i hlasy pro dostavbu R43,“ je přesvědčený Polák.

V letošních krajských dopravních akcích je zařazen i průtah Lažánkami, což ocenil starosta města Blanska Lubomír Toufar a vyjádřil přesvědčení, že následně dojde i na opravu průtahu Blanskem.

zasedání rady Jihomoravského kraje v Blansku
Zasedání rady JmK v Dělnickém domě.

V oblasti školství se řešil pokles žáků ve školách, slučování škol, situace osmiletého gymnázia v Blansku a Boskovicích. Podrobněji jsme již psali v samostatném článku po tiskové konferenci Stanislava Juránka v Blansku.

V květnu začne dostavba 40 lůžek v blanenském domově pro seniory, a to především pro seniory s alzheimerovou chorobou, za cca 60 mil. korun. Hotová by měla být příští rok.

Radní se po zasedání v Blansku rozjeli do Střední školy uměleckoprůmyslové a technické ve Velkých Opatovicích, do Nemocnice Milosrdných bratří v Letovicích, na návštěvu Nemocnice Boskovice a na schůzku se starosty regionu Malá Haná v Borotíně. Malá Haná byla zařazena mezi strukturálně slabé mikroregiony, což jí přinese zvýhodnění v dotačních programech z Jihomoravského kraje (dalšími jsou Vranovsko a Horňácko).