Cesta ve tmě – soutěž vodicích psů

4. dubna 2011, ostatní, přečteno: 4710×

Zkoušeli jste si někdy zavřít oči a projít se po louce, uvařit oběd, něco vytvořit …? Myslíte si, že to není možné? Existují lidé, pro které je tento stav celoživotní skutečností. Právě jim pomáhají vodicí psi.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ztráta nebo vážné porušení zraku způsobí v životě člověka mnoho změn. Je ztíženo zvládání běžných každodenních úkonů, ohroženo zaměstnání, mnohým zálibám a koníčkům se lze jen ztěžka věnovat. Vztahy v rodině, k přátelům a ostatním lidem jsou vystaveny větším nárokům. V takové chvíli je potřebná pomoc. Jedním z řešení je vodicí pes.

Škola pro výcvik vodicích psů

Soutěž vodicích psů se v Blansku koná již poosmé. Dohlížet na správný průběh budou instruktoři ze školy pro výcvik vodicích psů Milana Dvořáka. Start i cíl je v pátek 8. dubna 2011 na náměstí Svobody, zahájení v 9.30 h, předpokládané vyhlášení vítězů v 15.30 h.

Stejně jako v minulých letech je připraven doprovodný program pro veřejnost, který má přiblížit svět zrakově postižených zdravým lidem. Např.: simulací zrakových vad, chůzí s bílou holí nebo ukázkou kompenzačních pomůcek.

Přijďte se podívat, jak pes pomáhá nevidomému člověku při jeho orientaci v prostoru a samostatném pohybu. Na soutěž se zapsalo 20 držitelů vodicích psů z ČR, SR a Polska.