Farmářské trhy by měly mít v Blansku pevné místo

14. dubna 2011, ostatní, přečteno: 6889×

Přitáhnout do Blanska farmáře a podpořit farmářské trhy chce vedení Města Blansko. Podporu tomu vyslovilo i v programovém prohlášení rady.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

První trh je plánován již na 21. dubna, tedy na Zelený čtvrtek, na náměstí Republiky v oblasti mezi Komerční bankou a hotelem Dukla. Cílem je během letoška tradici farmářských trhů v Blansku uvést ve známost a rozjet tak, aby jak návštěvníci, tak obyvatelé města i trhovci věděli, že se každý třetí čtvrtek v měsíci počínaje dubnem a konče říjnem v Blansku tyto trhy konají.

„Chtěli jsme, aby se trhy konaly již letos na jaře a hlavně pravidelně, aby to byla stálá akce a lidé o ní věděli,“ uvedl k plnění tohoto bodu programového prohlášení rady starosta Lubomír Toufar.

Pro konání trhů se zvažovalo hned několik lokalit. Například u staré hasičky nebo přímo před radnicí, kde už se tato akce jednou konala. Nakonec bylo rozhodnuto umístit je na volnou plochu pod schody na náměstí Republiky. Zde se trhy budou konat prozatím jednou za měsíc, vždy třetí čtvrtek v měsíci. Je možné, že v letních měsících, kdy mají producenti a pěstitelé více produktů na prodej, se frekvence konání trhů zkrátí na 14 dní.

Město Blansko vyjde producentům vstříc i tak, že pořídí několik vlastních stánků pro ty prodejce nebo producenty, kteří zatím zařízení podobného typu nemají. Na požádání jim bude Město schopné stánky na dobu konání trhů zapůjčit. Trhy technicky zajišťuje Kulturní středisko města Blanska. O propagaci mezi zákazníky i potenciálními prodejci se zase postará Město Blansko.

farmářské trhy v Blansku – plakát 21.4.2011

V této oblasti spolupracuje i s Místní akční skupinou Moravský kras, která mj. má na starosti produkty z Moravského krasu se symbolem Kapky, tedy značkou regionálního produktu. I místní akční skupina mezi svými subjekty tyto trhy podporuje.

Sortiment na stáncích bude zpočátku omezený. Na těchto trzích se prodávají čerstvé výpěstky a ty v současné době nejsou nebo jen u některých komodit. Najdete zde proto pekařské výrobky, sortiment kozí farmy ze Šošůvky, med z místní produkce a výrobky drobných řemeslníků ze dřeva, jakou jsou vařečky, válečky, prkénka apod. Ale jak pokročí roční období, bude přibývat další sortiment, především čerstvá zelenina a ovoce.

Informace pro zájemce o prodej na farmářských trzích.

Je také dobrým zvykem, že se na těchto trzích umožňuje prodej přebytků ze zahrádek malopěstitelů – pokud samozřejmě dodrží všechny zákonné normy, které prodej nějakým způsobem korigují.

„Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo dotační titul pro města, která chtějí rozjet farmářské trhy a nákup tohoto vybavení společně s propagací je jednou z oblastí, na které se dotace vztahovat může, budeme zároveň žádat o poskytnutí dotace z tzv. revolvingového fondu, abychom ty náklady, které Město Blansko s rozjezdem farmářských trhů bude mít, pokryli,“ zmínil na tiskové konferenci vedoucí odboru kancelář tajemníka Jiří Kučera.