Krásné Krásensko

3. dubna 2011, ostatní, přečteno: 4606×

Žáci třídy 8.A ZŠ Salmova se zúčastnili pobytového programu s přírodovědnou a ekologickou tématikou s názvem Týden pro trvale udržitelný život. Prožitky a zážitky z krásného okolí Kojálu žáci popsali v deníku: Krásné Krásensko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

21. 2. ráno každý z nás vstal ze své teploučké postýlky a celý natěšený se vydal na autobusové nádraží, abychom odjeli do Krásenska. Všichni jsme se klepali kosou, ale neodradilo nás to od společného týdenního naučného pobytu. Po příjezdu na Rychtu jsme si rozdělili pokoje a ubytovali se. Náš první program proběhl v sále, dostali jsme otázky zaměřené na ekologii a následně hledali po Rychtě odpovědi. Bojovalo se o klíč, kterým byl nakonec otvírák.

Odpolední program většinu z nás v tomto dni zaujal nejvíc. Povídání o zvířatech, a navíc každý z nás si mohl vzít do ruky chameleona, hada a ještěrku.

Krásensko – Kojál

Večerní program na téma Je chudoba fér? ukončil náš první den na Rychtě.

Druhý den ráno po rozcvičce jsme se pořádně oblékli a vyrazili ven. Hráli jsme hru ve stylu rybičky, rybáři jedou. Byla to hra o přežití. Jaký rod přežije dobu ledovou a jaký vyhyne. Poté jsme dostali úkol co nejdřív rozdělat oheň. Bylo tak -15 stupňů, takže opravdu doba ledová. Na ohni jsme si opekli špekáčky, které jsme si museli vystřílet střelbou z luku na papírového koně.

Odpoledne bylo věnované rostlinám, zkoumali jsme jejich části mikroskopem, dozvěděli jsme se nové, zajímavé věci z jejich života. Ve volném podvečerním čase jsme si zahráli stolní hry, ping- pong, na kytaru, tancovali jsme nebo jen tak klábosili. Druhý den byl docela náročný.

Třetí den jsme začali krásnou rozcvičkou. Dopoledne bylo věnované super a hypermarketům. Podívali jsme se na video, které bylo o falešné reklamě na supermarket. Poté jsme se rozdělili do skupinek po třech. Dostali jsme nějaký výrobek a měli jsme vyčíst, odkud pochází. Po přestávce, ve které si kluci zahráli turnaj v ping-pongu, jsme navázali tvorbou plakátů, reklamy na produkt Moravského krasu.

Po obědě nastal zlatý hřeb dne. Každý z nás dostal roli občana Nového Drozdova. Jeden představoval novinaře, druhý cukráře, třetí hospodského atd. Simulovali jsme občanskou schůzi, na které se projednávalo vybudování obchvatu, popřípadě tunelu. Po někdy ostré výměně názorů se zastupitelstvo rozhodlo pro tunel. Dnešní den bych ohodnotil na jedna. Krásně jsme se ráno protáhli, dozvěděli hodně věcí a pobavili u hry.

Čtvrtý den začal opět příjemnou rozcvičkou, ale zdálo se mi, že všichni byli rozespalí. Dopoledne jsme si povídali o tom „Jak jsme na tom?“, kolik procent planety tvoří voda, půda, lidé, atd.

Po krátkém vydechnutí začal úvod k tomu nejdůležitějšímu z dnešního dne. Vyučující nám dali pokyny k projektu Ekodům, a tak na zbytek dne jsme se stali architekty, designéry, technickými inženýry, realitními makléři. Nejprve jsme si venku vyhlédli pozemek pro náš ekodům a pak už jsme se všichni pustili do práce, kreslili jsme, navrhovali, lepili, vymýšleli, zkrátka chtěli jsme vytvořit co nejlepší projekt.

Poslední den probíhala prezentace našich projektů Ekodům. Musíme uznat, že se všichni snažili. Vyhrál Dream House, který nás zaujal především kombinovaným vytápěním a kvalitou zpracování. Po zhodnocení jsme se vydali na cestu směr domů.

Napsali: Zbyněk Zemánek, Aneta Skotáková