Mají hromadná setkání s občany nějaký smysl?

12. dubna 2011, ostatní, přečteno: 2988×

V měsíci březnu se pravidelně setkává vedení Města Blansko s občany města v sále kina. Zájem ze strany občanů je ale rok od roku menší.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zájem o setkání v Blansku postupně upadal a letos převýšil počet úředníků připravených zodpovídat nebo upřesňovat odpovědi na dotazy občanů počet příchozích.

„Přínos této akce ještě vyhodnotíme. Myslím, že zásadní efekt nemá. Pokud chce někdo něco řešit, nahlásí se přímo ke mně. Problémy od spousty lidí řeším dnes a denně. Na schůzi nezaznělo ani tolik dotazů, kolik jich řeším za týden,“ poznamenal k setkání s občany starosta Lubomír Toufar a dodal: „Na poslední společné schůzce se zástupci aktivit projevili zájem o setkání na Klepačově, proto jsme tam minulý týden jeli s pracovnicí, která má občanské aktivity na starost, a s městskými policisty.“

Setkání v Blansku vždy předcházelo celé šňůře schůzek s občanskými aktivitami v jednotlivých městských částech Blanska. O účast v jednotlivých obcích se dělili spravedlivě starostka a oba místostarostové. V loňském roce došlo s aktivitami k dohodě, že budou schůzky v městských částech zrušeny a připomínky občanů a problémy se budou s pomocí místní aktivity řešit vždy aktuálně, jakmile nastanou. Zůstalo zachováno jen setkání v Blansku. Přitom na setkání v těchto malých obcích chodil podobný počet obyvatel jako na to ve dvacetitisícovém Blansku.

I písemných dotazů, které v kině zazněly, bylo oproti minulým rokům mnohem méně. Odpovědi na dotazy občanů:

Odpovídá místostarosta Jiří Crha:

Na silnici Pod Sanatorkou se mělo dávno stavět. Tři roky se nic neděje a pozemek je zaplevelený.

Tento pozemek byl prodán a nepatří Městu Blansko. Promluvíme s firmou, aby případně zajistila nápravu.

Na ulici Lesní je z jedné strany jednosměrný provoz a z druhé dvojsměrný. Přitom silnice není žádnou spojnicí a jezdí zde především obyvatelé ulice. Omezení je nepříjemné.

Podnět ke změně, kterou projednala dopravní komise, vzešel právě od obyvatel ulice. Dáme tuto záležitost znovu na posouzení dopravní komisi a po komunikaci s občany můžeme provoz změnit.

Chodník na ulici Sadové od ulice Purkyňovy je ve špatném stavu. Jsou zde zdeformované dlaždice a je zarostlý trávou. Jiný chodník zde není, zasloužil by si opravu a rozšíření.

Rozšíření nebude možné, protože jsou předepsané určité vzdálenosti od komunikace. Rozpočet je napnutý a určitě se nedostalo na všechny opravy, které by bylo potřeba ve městě udělat. Beru to jako námět. Je možné, že v průběhu roku zbudou nějaké finance. Prioritně je zařadíme do komunikací a chodníků.

U školy na Erbenově ulici by bylo vhodné vybudovat pouliční osvětlení bezprostředně u školy. V zimě a při volbách je u vchodu do školy naprostá tma.

Toto prodiskutujeme s paní ředitelkou školy a případně budeme hledat řešení.

Klepačov: připomínky na chodníky a autobusovou dopravu.

Chodníky bereme jako podnět do dalších rozpočtů. MHD v městské části se měnila na základě stížností. Na základě změny přišly zase jiné stížnosti, především na ranní spoje. Odbor komunální údržby tyto připomínky dál řeší.

Rožmitálova ulice je opravdu pěkná, ale dojem kazí odpadky a zbytky cigaret před Albertem a kolem bistra.

Ulici uklízíme pravidelně. Jsou tam i odpadkové koše. Jestli je někdo nevyužije, to neovlivníme.

Město by mělo znovu zvážit a prosadit postavení kavárny na ulici Rožmitálově naproti kovomatu. Oživí to zónu.

Tento projekt je zpracován. V minulém období nebyl realizován, protože si stěžovali obyvatelé, kteří v okolí bydlí. Nedávno jsme to s panem starostou znovu diskutovali. Budeme o tom uvažovat, ale musíme brát v potaz občany, kteří tam bydlí a mají právo se k tomu vyjádřit.

Odpovídá starosta Lubomír Toufar:

K pomníku padlých spoluobčanů na Olešné vede jen obyčejný partyzánský chodníček. Podobné místo by si zasloužilo důstojnější úpravu.

Tento chodníček tam byl zbudován na základě požadavku občanské aktivity. Projednám to s ní, co se dá v tomto udělat, aby se pietní místo zlepšilo.

Před pomníkem na Olešné poškozují pozemek parkující auta, parkují i na chodníku a blokují ho.

Chodníky slouží pro pěší a ne k parkování. Podnět předám řediteli městské policie.

Městu byla 23. března 2011 předána petice s podpisy 366 občanů města proti výstavbě bytového domu na sídlišti U Kamenného kříže na ulici 9. května. Bude petice předložena na zítřejším zastupitelstvu?

Zítra zasedá rada a materiál bude připraven na příští zasedání rady města, která v souladu se zákonem o obcích řeší petice.