V Blansku se setkají skauti z celé republiky

19. dubna 2011, ostatní, přečteno: 4270×

Do městské části Češkovice se začátkem května sjede na celorepublikové setkání Obrok 2011 bezmála tisíc skautů z celé ČR. Celou akci i to, jaký program je v Blansku čeká, přiblížil zástupce hlavního organizátora Lubomír Rek mladší.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pro koho je akce určena?

Setkání skautů a skautek starších 15 let v rozmezí od 15 do 21 let. Počítáme s cca 800 účastníky z celé republiky. Přijede také skupina skautů z polského partnerského města Legnica. K tomuto počtu je potřeba přičíst asi 50 hostů.

Kdo setkání pořádá?

Jako hlavní organizátoři jsou skauti z Blanska. Míra Martínek, já jeho zástupce (Lubomír Rek) a spousta lidí z týmu je také z Blanska. Akce se sice koná pod hlavičkou okresu Frýdek Místek, ale jen proto, že odtamtud máme hospodáře.

Jak jste se k pořádání tak velké akce dostali?

Připravovali jsme na tento rok setkání pro skauty z blanenského okresu. Když jsme tuto akci pro asi 500 lidí plánovali, zjistili jsme, že v tomto roce se má konat i Obrok, což je již zaběhnutá celorepubliková akce. Rozhodli jsme se proto ucházet o pořádání Obroku. Sepsali jsme projekt a vyhráli jsme. Na akci pracujeme už od září 2009.

Obrok11 logo
www.obrok11.cz

Kdy a kde se setkání koná?

Od 4. do 8. května 2011 na Češkovicích na louce naproti hotelu Panorama a hotelu Vyhlídka. Tam budou účastníci ubytovaní ve stanech a doprovodné aktivity jako čajovna, krčma, kavárna, pódium a všechno pro účastníky. Hotel Vyhlídka používáme jako zázemí celé akce, kde bude užší vedení akce, záchranářský tým, ochranná skautská služba.

Kolik se na zajištění akce podílí lidí?

Nejužší tým má osm členů. Ale teď už na tom dělá mnohem víc lidí. Jen v týmu programů je dvacet lidí, v týmu zázemí dalších deset. Dá se to spočítat minimálně na padesát lidí, kteří se tomu teď věnují naplno. Až dorazí servis, přibude dalších 150–200 lidí.

S kým v Blansku spolupracujete?

Už v roce 2009 jsme začali komunikovat s tajemníkem MěÚ Josefem Kupčíkem, který nám dost pomáhá a hodně nám toho zařídil. Od města jsme dostali dotaci 50.000 Kč. Žádost jsme podali i na kraj.

Spolupracujeme se Zemspolem ve Sloupě, který nám propůjčil pozemky pro akci. Kolpingovo dílo nám pronajme Vyhlídku pro zajištění zázemí akce. Spolupracujeme na zajištění akce s mnoha dalšími organizacemi a firmami.

Co je v těchto dnech čeká?

Setkání je rozdělené na tři bloky – Služba sobě, Služba druhým a Služba vyšším principům, což vychází ze skautského zákona a tradic.

Jeden den je celý od rána do večera zaměřen na pomoc, takže se skauti budou pohybovat po celém Blansku i okolí, kde budou pomáhat. Např. ve skautské základně Mlýn pomůžou s opravami, v blanenské faře zase s úpravami zahrady po loňské kalamitě. Budou také čistit potůčky a vybírat z nich klestí. V Domově Olga si zahrají s klienty hry a natřou zde plot. Pomohou i v nemocnici nebo v senior centru.

Určitě se s nimi potkají také návštěvníci jeskyní. Ve všech přístupných jeskyních budou provádět dotazníkové šetření ve spolupráci se správou CHKO Moravský kras. A nakonec, v pátek 6. května, bude od večera po celém Blansku probíhat velká noční hra. Něco na způsob Rychlých šípů a hledání klíčů po městě.

V sobotu odpoledne je naopak poděkování, kdy pro ně bude připravena hra po Češkovicích a okolí. O víkendu je také v ZŠ Salmově a Dvorské čekají přednášky. Je to poučné a inspirativní na práci do budoucna, kdy budou mít nové hry pro děti, nové aktivity. Něco pochytí z přednášek i pro sebe.

Jaký význam má setkání pro skauty?

Jde o to, aby se roveři, tj. skautská skupina mezi 15 a 20 lety, z celé republiky poznali. K tomu pomůžou regiony, kdy rozvezeme skupiny do okolí tábořiště na různá zajímavá místa, např. na Nový hrad, k Blanseku, k jeskyním, ke křtinskému kostelu, k adamovskému kostelu. Tam budou začínat jako jednotlivci, budou se scházet do okresů, z kterých jsou. Po cestě budou plnit úkoly. Postupně se sejdou do kraje a ty se pak setkají v tábořišti, kde utvoří celou republiku.

Akce je určena čistě pro skauty, resp. bude i program pro veřejnost?

Nějaké akce pro širokou veřejnost jsme zvažovali, ale nakonec zavrhli. S veřejností se setkají během akcí, které jsou pro skauty připraveny, a během plnění jednotlivých úkolů. Poznáte je snadno – budou mít šátky s logem akce a lemováním. Do areálu na Češkovicích se dostanou pouze účastníci, ale kdo by se chtěl podívat, může od cesty, která tudy vede. Ta bude přístupná jako vždy.

Za rozhovor poděkoval