V parcích probíhá výsadba nové zeleně

15. dubna 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3512×

Letos probíhá kromě běžné údržby revitalizace zámeckého parku, parku u rudoarmějce a na náměstí Svobody. Akce je z 90 % hrazena z dotace. Práce jsou rozděleny na několik etap dle projektu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V zámeckém parku bylo určeno k odstranění 38 stromů a keře. 29 jich bylo pokáceno z bezpečnostních důvodů, 6 ze zdravotních důvodů a dva z pěstebních důvodů.

Již bylo provedeno vytyčení míst a zahájena nová výsadba 40 kusů nových vzrostlých stromů – javory, lípy, jasany a 406 kusů listnatých keřových porostů a popínavek. Výsadba nové zeleně má být dokončena do konce dubna.

vrba
Pracovník pověřené firmy připravuje vrbu k vysazení na ostrůvek zámeckého jezírka.

U rudoarmějce padlo šest stromů a 11 skupin keřů. Vysazeno bude 11 vzrostlých stromů – lípy, javory, sakury, 364 keřů a součástí projektu je i zřízení květinového záhonu. Poslední etapa celého projektu spočívá v ošetření vybraných porostů – prořezání korun, ošetření dutin apod. To se týká více stromů na náměstí Svobody.

Nemocné stromy jsou ale i v parku Boženy Němcové. Jak vážná situace zde je, úředníci zatím neví. „Podle předběžného posouzení a prohlédnutí je kořenový systém stromů napadený hnilobou. Čekáme na dodání posudku. Pokud to ten potvrdí, je ohrožena stabilita jednotlivých stromů a budou muset být okamžitě pokáceny,“ upozorňuje vedoucí odboru komunální údržby Miroslav Pokorný. Nebude-li ale situace kritická, bude částka na ošetření zeleně v tomto parku navržena do rozpočtu pro příští rok.

lípy
Nové stromy již stojí podél severní zámecké zdi.

Za běžnou údržbu zeleně (travnatých ploch, záhonů, kácení, novou výsadbu...) loni Město Blansko zaplatilo 9,09 milionu korun.