Projekt na opravu zámku řeší bezbariérový přístup i nový sál

21. dubna 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3384×

Podání žádosti o dotaci na dokončení oprav blanenského zámku schválila rada města na svém 8. zasedání.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zámek má již opravený vnější plášť a střechu. Na opravu ale stále čeká nádvoří. Projekt na jeho opravu je zpracovaný, jsou dokonce vyřízená stavební povolení. Vše je, připraveno, akce tedy stojí jen na potřebných finančních prostředcích. Zpracované podklady proto nyní poslouží jako příloha k žádosti o dotaci z regionálního operačního programu.

Zda se dotaci podaří získat, nikdo neví. Přetlak žádostí v oblasti kultury je velký a bude hodně záležet na kvalitě zpracování projektu.

Cílem je nejen opravit nádvoří, ale i vybudování speciálního multimediálního sálu, který bude sloužit jak muzejním účelům, tak kulturním akcím, ale i pro školy na speciální vzdělávací a výukové programy. Jedná se o jednu z podmínek získání dotace. Dotazníkové šetření ve školách na Blanensku i Boskovicku potvrdilo zájem škol.

Projekt by také vyřešil i bezbariérový přístup do horního patra zámku, který zde zatím chybí. Tím by se měla uzavřít rekonstrukce zámku.

zámek v Blansku
Zvenku se zámek sví novotou. Další projekt se zaměřuje na opravu vnitřních prostor.

Samostatnou kapitolou je zatím podzámčí. „Zadáme studii, která by měla řešit Růžovou uličku, podzámčí včetně hasičky i nemovitosti po pravé straně při vchodu do parku (bývalá internetová kavárna, keramická dílna ZUŠ). Domlouváme se i s majiteli přilehlých pozemků a nemovitostí. Chceme najít co nejlepší řešení, které pak budeme po částech realizovat do konečné podoby,“ uvedl starosta Lubomír Toufar s tím, že studie bude hotová v letošním roce. Příští rok by tak mohly být připraveny podklady pro podání žádosti o dotaci na úpravy podzámčí.