Za památníky, pomníky a pamětními deskami …

16. dubna 2011, ostatní, přečteno: 3665×

…to je název nového výstupu, který vznikl na ZŠ Dvorské v rámci projektu EU Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno, komunikace tak trochu jinak.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedná se o grantový projekt spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR v rámci podpory Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Na tomto projektu pracují již rok týmy pedagogů ze tří zapojených škol – ZŠ Dvorská Blansko, ZŠ Kotlářská Brno a ZŠ Valtická Mikulov.

Projekt je zaměřen na zlepšení a zkvalitnění podmínek výuky. Cílem je vytvoření nových elektronických výukových materiálů s ohledem na regionální souvislosti. Projekt odráží moderní trendy ve výuce, jako je modernizace vyučovacích metod s využitím ICT a intenzivní zapojení průřezových témat.

Autoři práce

A co se skrývá v názvu tohoto článku? Jde o úkol, který se rozhodli zpracovat vybraní žáci osmého ročníku naší školy: zmapovat památníky, pomníky a pamětní desky v Blansku vztahující se k období od 1. světové války do konce 2. světové války.

Nejdůležitější součástí byl terénní výzkum, při němž žáci zjišťovali umístění pomníků, komu jsou věnovány a pořídili jejich fotodokumentaci. Následně objekty zakreslili do mapy Blanska a pak zjištěné informace zpracovali na počítači.

Výsledkem jejich dobrovolné tříměsíční činnosti je počítačová prezentace, kterou vytvořili zcela samostatně. Předvedli tak nejen schopnost týmové práce, ale především zúročili znalosti v práci s moderními technologiemi.

Kromě prezentace v českém a anglickém jazyce budou po skončení projektu získaná data dále využita ve formě internetových stránek, aby byla dostupná široké veřejnosti.

Při práci v terénu děti zjistily, že nejen ony, ale mnohdy i jejich rodiče a prarodiče denně míjejí tyto pomníčky, aniž by věděli, komu jsou věnovány a co připomínají.

Eva Gregorová
ZŠ a MŠ Blansko, Dvorská 26

EU – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost