Zimní údržba v Blansku

24. dubna 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3072×

Zimní období trvá od listopadu do konce března. Za toto období Město zaplatilo za zimní údržbu 4,7 milionu Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na úpravy chodníků v zimě byly používány kartáče oproti klasickému shrnování radlicí, což přispělo k lepší schůdnosti. Díky tomu byl omezen podíl písku a drti a navýšil se podíl soli a solanky, a to především právě na chodnících. Tato změna technologie zase přispěla k rychlejšímu úklidu po zimě.

„Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám na konci zimy, především v únoru a březnu, probíhalo současně se zimní údržbou i čištění ulic. Díky tomuto se dá říct, že jarní úklid po zimě už dokončujeme,“ uvedl na tiskové konferenci vedoucí odboru komunální údržby Miroslav Pokorný.

Náklady na zimní údržbu – srovnání minulých období

2008/2009: 3,9 mil. Kč
2009/2010: 4,9 mil. Kč
2010/2011: 4,7 mil. Kč

Na čištění ulic bylo vydáno 1,1 milionu Kč. Probíhá také čištění uličních vpustí, každý rok v jiné oblasti. Letos jsou čištěny ty v lokalitě Sever.

Nyní připravuje odbor komunální údržby opravy komunikací po zimě. Výběrové řízení už proběhlo. V průběhu dubna budou ve vytypovaných místech zahájeny práce. Na to je v rozpočtu letos jen jeden milion korun, což postačí pouze na opravy po zimě. Po opravách silnic dojde i na obnovu vodorovného značení.