Arna Juračková oslavila životní jubileum

22. května 2011, kultura, přečteno: 4938×

Akademická malířka, grafička, ilustrátorka, animátorka a blanenská rodačka Arna Juračková (nar. 18. 5. 1951) oslavila v nejkrásnějším měsíci roku významné životní jubileum.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Její rodiče – Antonín a Milada, oba výrazní jihomoravští výtvarníci – měli na dceru rozhodující vliv. V r. 1966 složila přijímací zkoušky na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně, kde navštěvovala ateliér propagační grafiky u profesora Dalibora Chatrného. Seznámila se s různými technikami a nejvíc ji zaujal linoryt.

V r. 1970 byla přijata na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a studovala v ateliéru filmové a televizní grafiky Adolfa Hoffmeistera, kterého vystřídal Miloslav Jágr a s ním i směr, tvorba věnovaná dětem. A.Juračková v r. 1976 zakončila animovaným filmem z tvorby A.Mikulky Pokusníček.

V Praze zůstala „na volné noze“ a začala se naplno věnovat ilustraci pro děti. Spolupracovala s nakladatelstvím Albatros a časopisem Mateřídouška. V letech 1978 až 1981 se na čas stala animátorkou sedmidílného televizního seriálu dětských večerníčků „Pohádky z lipových špalíčků“.

Ve vlastní tvorbě se pustila do linorytů s přírodními motivy a současně se svým otcem navrhovala užitnou grafiku pro nejrůznější výstavní expozice po světě. V letech 1982 až 1990 se stala odbornou asistentkou na VŠUP v Praze v ateliéru profesora M. Jágra. Od r. 1990 do 2002 spolupracovali s pivovarem Černá Hora a vytvořili mu osobitý design.

V r. 1995 se vrátila zpět do rodného Blanska. Jeden školní rok učila na Střední škole uměleckých řemesel v Brně a po r. 1996 se věnovala svobodnému povolání.

Arna Juračková – Cena města Blanska za kulturu 2006
V roce 2006 obdržela Arna Juračková Cenu města Blanska za kulturu.

Ve své tvorbě začala víc experimentovat, malovat ve větších formátech akrylovými barvami, později kreslit kompozice pastelem. V letech 2001 až 2003 vyučovala výtvarnou výchovu na Základní umělecké škole v Blansku. V současně době spolupracuje s nakladatelstvím Tobiáš.

Pro její rozmanitou a pestrou tvorbu je charakteristická výrazná barevnost, s níž experimentuje, zachovává si ve svých zabydlených dílech originalitu, její rukopis je na první pohled čitelný. Autorka proplouvá svým dílem od sytých barev k měkkosti, zklidnění, přibývají fantazijní motivy. Uspořádala víc než třicet pět samostatných výstav, účastnila se okolo sta padesáti kolektivních v České republice i v zahraničí. Její tvorba je zastoupena v řadě sbírek a galerií.

K jejímu jubileu jí popřejme hodně zdraví, zvídavé oko a touhu stále objevovat.

Lenka Čepová