Blanenšťané, jakou chcete mít stezku okolo Svitavy?

3. května 2011, ostatní, přečteno: 3012×

10. května v 16 hodin se mohou obyvatelé Blanska setkat s odborníky a se zástupci blanenské veřejné správy na břehu Svitavy. Tématem bude zejména plánovaná stezka mezi vlakovou zastávkou a nádražím. Blanenšťané budou mít příležitost diskutovat o způsobu využívání stezky, jejím zázemí a celkovém prostoru říčního břehu. Na setkání zve Ekologický institut Veronica.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Setkání si klade za cíl vyjasnit záměry a plány stezky, ale také přinést zkušenosti a příklady dobré praxe z jiných měst se značením cyklostezek a s koncepcí veřejných prostor v blízkosti řeky. Hlavním cílem je však nabídnout lidem z Blanska prostor pro vyjádření svého názoru, jak a k čemu chtějí břeh řeky využívat.

Doposud totiž není příliš jasné i u již realizovaných úseků, zda jde o cyklostezky s prostorem pro in-line a nebo si na své přijdou i rodiče s dětmi a kočárky, starší lidé nebo pejskaři. V mnoha místech také není plně dořešeno zázemí stezky jako jsou lavičky, stojany na kole, koutky pro děti či místa pro piknik. Svitava a její břehy jsou totiž lákavým místem pro trávení volného času, ale i cestami pro přepravu po městě – zejména z autobusového a vlakových nádraží.

Z řad odborníků přijali pozvání Adolf Jebavý, člen komise Ministerstva dopravy pro cyklodopravu, tvůrce generelů pěší a cyklodopravy mnohých českých měst, a Jaroslav Ungerman, občan Blanska a zástupce Unie pro řeku Moravu, který bude prezentovat příklady dobré praxe úprav kvalitního říčního prostoru. Z blanenských zástupců veřejné správy se zúčastní Marek Štefan, vedoucí Odboru investičního plánování a rozvoje.

Sraz je v 16 hodin na mostě u vlakové zastávky Blansko město. Po hodinové vycházce v terénu se přesuneme v 17 hodin do zasedací místnosti radnice, kde bude probíhat facilitovaná diskuse. Závěry a připomínky ze setkání předáme blanenským zastupitelům i zástupcům státní správy. Občerstvení bude zajištěno.

Zaregistrujete-li účast na akci dopředu na monika.vokalova@veronica.cz, získáte zdarma publikace Ekologického institutu Veronica. Více informací je na www.veronica.cz/svitava a Facebooku Ekologického institutu Veronica.

Monika Vokálová
Ekologický institut Veronica