Město začne s přípravami na opravu průtahu Blanskem

4. května 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3415×

O rekonstrukci průtahu Blanskem – ulice Svitavské a Poříčí, jedná vedení města Blanska se zástupci Jihomoravského kraje již nyní. Přesto, že realizace se uskuteční nejdříve za několik let.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Jednali jsme o tom, jaký má být podíl města Blanska, protože se jedná o investici zhruba ve výši 50 milionů korun. Na jednání se zástupci SÚS Jihomoravského kraje jsme se dohodli na dalším postupu. Město Blansko bude řešit územní rozhodnutí na tuto akci a dojde k tomu, aby se tento investiční záměr projednal a schválil v radě Jihomoravského kraje. S tím, že naším cílem je reálně rok 2014, protože příští rok proběhne investice do průtahu Lažánkami,“ prozradil starosta Lubomír Toufar.

Jihomoravský kraj má letos na investice v této oblasti 50 mil. korun. Přitom jen blanenský průtah by stál podobnou částku. Kromě finančních možností kraje se musí vyřešit i záležitosti s pozemky. Město Blansko bude v této oblasti aktivní a začne v těchto věcech připravovat podklady.

Svitavská ulice
Silnice na Svitavské ulici je místy ve velmi špatném stavu.

Kromě úpravy povrchu silnice a chodníků by mělo dojít k vybudování dvou kruhových objezdů – u hotelu Macocha a u sportovního ostrova. Kruhové objezdy budou ale zřejmě hrazeny z rozpočtu města. Z pohledu Jihomoravského kraje řeší totiž požadavky Blanska, a to připojení místních komunikací.

V souvislosti s napojením na most ke sportovnímu ostrovu se řeší jeho stav, most potřebuje opravu. „Ta by dnes přišla asi na 10 milionů korun. Zatím není ve stavu, kdy by byl staticky narušený, ale pokud by se nepřikročilo k jeho opravě nyní, bude oprava několikrát dražší,“ upozorňuje starosta.

ČAD Blansko plánuje rekonstrukci autobusového nádraží. Město Blansko je zde připraveno pomoci a podílet se na akci, aby byla realizována. Jde především o to, aby zde vznikly v rámci projektu parkovací plochy, napojení cyklostezky, půjčovna a úschovna kol apod.

„Rada schválila záměr objednat u ČAD Blansko zajištění dopravy v Blansku na delší časový úsek tak, aby mohla firma naplánovat obnovu autobusů. Firma by se zavázala, že každý rok koupí jeden nízkopodlažní autobus. Chceme, aby firma měla nějakou perspektivu ve městě, ale na druhé straně požadujeme a domlouváme se s majitelem, aby autobusové nádraží bylo rekonstruováno,“ objasnil podporu města v této věci místostarosta Jiří Crha.