Mladí filmaři soutěžili v Blansku

10. května 2011, cestovní ruch, přečteno: 3257×

Blanenské kino opět hostilo festival školních amatérských filmů s názvem Zlaté slunce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Porotcům se letos sešlo 24 snímků v různých kategoriích. Převažovaly hrané snímky. Za pozornost stojí, že je co do počtu dohání animované filmy. Do reportáže, klipů nebo experimentální kategorie se odvážil málokdo.

Délka příspěvků se pohybovala od 41 sekund u animovaného filmu až po více jak 17minutový dokument. I tak se promítání s nezbytným hodnocením porotců po každém snímku protáhlo na půl dne.

Nejdůležitější z celého festivalu, alespoň pro mladé tvůrce, bylo pak setkání s porotou a diskuze nad jednotlivými snímky. Zde měli jedinečnou možnost získat cenné rady pro svá budoucí filmová díla.

setkání s porotou

„Velmi mě potěšilo, jak se zlepšila kvalita dramaturgie a režie. Už zde nevídáme snímky bez scénáře. Kvalita šla hodně nahoru,“ pochválil mladé autory předseda poroty Emil Pražan.

To ovšem neznamená, že by nebylo o čem diskutovat. Spousta nedostatků, chyb, přehlédnutí a jiných menších či větších provinění proti filmovým pravidlům se našla. Problémem stále zůstává například práce s kamerou.

Za znělku k festivalu získal filmový kroužek ze ZŠ Erbenova druhé místo v kategorii žáků do 15 let. Mezi dalšími oceněnými z Blanska byli Kamila Chlupová, Jakub Černošek a v kategorii do 19 let Vít Šaroun. Kompletní přehled oceněných najdete na stránkách soutěže.


O znělku letošního festivalu se postarali členové filmového kroužku při ZŠ Erbenově.
I ta byla přihlášena jako soutěžní příspěvek.

Celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby – Zemské kolo – školní kategorie se v Blansku nekonalo poprvé. Vrací se sem díky kvalitnímu zázemí, dobré organizaci a také podpoře ze strany ministerstva kultury, Jihomoravského kraje i samotného města Blanska.