Nemocnice Blansko chystá novinku, vyšetření krevní skupiny

28. května 2011, tiskové zprávy, přečteno: 3493×

Ruku na srdce. Víte, jakou máte krevní skupinu? Troufám si tvrdit, že spousta z vás odpověděla ne. Přitom právě tato znalost vám může zachránit život. Velmi důležitá je např. při úrazech, autonehodách, pro děti, těhotné ženy, při transfúzích a transplantacích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Základním předpokladem pro možnost náhrady ztracené krve krví dárce je jejich vzájemná slučitelnost. Příjemce i dárce musí odpovídat stejné krevní skupině. Nedodržení této zásady může vážně ohrozit příjemce a v některých případech dokonce způsobit jeho úmrtí.

V blanenské nemocnici začínají od června 2011 s vyšetřením krevní skupiny pro všechny zájemce. „Je určeno všem řidičů, dětem, zkrátka všem, kteří si váží života,“ říká ředitelka Vladimíra Danihelková. Pokud chcete toto vyšetření absolvovat, vezměte si s sebou jakýkoliv doklad totožnosti k ověření jména a rodného čísla.

„Vyšetření se provádí každý všední den v době od 7 do 14.30 hodin, telefonicky je možné dohodnout odběr krve i v pozdějších odpoledních hodinách,“ doplnila ředitelka s tím, že více informací lze získat na telefonním čísle 516 838 175 nebo na e-mailu: okbss@nemobk.cz.

Výsledek vyšetření je vydán jako originál na zalaminované kartičce. Ta obsahuje název zařízení, které vyšetření provádělo, jméno, rodné číslo, příp. fotografii majitele karty, krevní skupinu, datum vyšetření a jméno a podpis laborantky, která vyšetření prováděla. Cena včetně odběru je 160 Kč. Pokud chcete mít na kartičce fotografii, tak si přineste snímek o velikosti 3,5×4,5 cm.

MUDr. Vladimíra Danihelková, MBA
ředitelka Nemocnice Blansko