Senior centrum se rozšíří

8. května 2011, ostatní, přečteno: 4851×

Základní kámen nové přístavby Senior centra Blansko položil ve středu 20. dubna hejtman Michal Hašek a další představitelé z Jihomoravského kraje.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Byla tak symbolicky zahájena přístavba tohoto zařízení, jež rozšíří jeho současnou kapacitu té části senior centra, která poskytuje službu domova se zvláštním režimem pro seniory trpící syndromem demence, o 40 lůžek (z 34 na 74). Domov pro seniory má 70 lůžek. Celková kapacita domova se tak navýší na 144 lůžek.

Senior centrum – položení základního kamene

Nový třípodlažní objekt bude situovaný na volné ploše v zahradě a se stávající budovou ho propojí zastřešený krček. Na stavbu vynaloží Jihomoravský kraj 42,2 milionu korun z úvěrového programu Evropské investiční banky. Celková cena je vyčíslena na 60 milionů korun.

V novém domě vzniknou dvě oddělení po deseti dvoulůžkových pokojích doplněných hygienickými buňkami a předsíňkami, centrální koupelnou, sklady prádla atd. Každé oddělení bude mít zastřešenou terasu. V pavilonu nemá chybět ani rehabilitační tělocvična a další prostory. Zahájení provozu je naplánováno na podzim roku 2012.

Senior centrum – výkres

Plán dostavby zázemí Senior centra Blansko pro osoby, které pro postižení demencí nemohou žít ve svém přirozeném domácím prostředí, vyplývá z jeho dlouhodobého zaměření na tento segment sociální péče. V současné době usiluje o získání certifikátu Vážka, který udílí Česká alzheimerovská společnost zařízením, prokazujícím vysokou kvalitu péče o dementní klienty.

Rekonstrukcí dosavadních a výstavbou nových zařízení vznikne v kraji celkem 545 nových lůžek pro seniory. K tomu přispěje i výstavba nového objektu v Blansku.