Světový den hygieny rukou (5.5.)

3. května 2011, tiskové zprávy, přečteno: 3676×

Den 5. květen vyhlásila WHO – Světová zdravotnická organizace za Světový den hygieny rukou. Nemocnice Blansko se do tohoto projektu zaměřeného na hygienické zabezpečení rukou zdravotnických pracovníků opět zapojila svojí registrací a pod heslem „Chraňme životy čistýma rukama“ poukazuje na význam správné hygieny rukou včetně správných postupů při jejich mytí a dezinfekci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Správnou technikou hygieny rukou je možné předejít až 30 % nemocničních a profesionálních nákaz (nemoci vzniklé v souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení a nemoci přenesené zdravotnickými pracovníky do domácího prostředí). Jedná se zároveň o nejjednodušší a nejlevnější způsob prevence těchto onemocnění. Pokud je uvedená prevence vhodně doplněna správným technologickým postupem úklidových prací, správnou manipulací s prádlem a správnou manipulací se stravou, výrazně se tak zabrání komplikacím zdravotního stavu pacientů, ale i personálu.

V rámci předakreditační přípravy a uvedeného programu klade nemocnice také důraz na správnou hygienu rukou u hospitalizovaných pacientů a návštěv nemocnice. Při návštěvě nemocnice se tak v prostorách s velkým pohybem osob a před vchodem do každého lůžkového oddělení, setkáte s dávkovači na desinfekční prostředky a instruktážním letákem „jak správně provádět desinfekci rukou“. Prosím, používejte je, chráníte tak své blízké i sebe.

Nemocnice Blansko podporuje projekty WHO „SAVE LIVES CLEAN YOUR HANDS“ (Chraňme životy čistýma rukama) a to jak 5. 5. v akci zaměřené na zdravotníky, tak i 15. 10., kdy klade důraz na informování o významu hygieny rukou široké veřejnosti. Nemocnice tak je jedním z více jak osmdesáti tisíc zdravotnických zařízení ve světě, které se do aktivit WHO v oblasti hygieny rukou zapojili.

MUDr. Vladimíra Danihelková, MBA
ředitelka Nemocnice Blansko