V Senior centru otestují vaši paměť

21. května 2011, ostatní, přečteno: 4031×

Blanenské Senior centrum se zapojilo do projektu „Dni paměti“, díky kterému si mohou všichni zájemci nechat bezplatně vyšetřit svou paměť.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Do projektu se zapojilo celkem 16 pobytových zařízení z celého kraje. Jedním z nich je také Senior centrum Blansko. To poskytuje dvě služby, a to v Domově se zvláštním režimem, který pečuje o klienty s demencí a v Domově pro seniory, v jehož rámci je zřízeno nové kontaktní místo projektu „Dny paměti“. Projekt je časově omezen – probíhat začal koncem dubna 2011 a s jeho ukončením se počítá v listopadu 2011.

„Podle posledních odhadů Alzheimer Europe trpí v ČR více než 123.000 lidí demencí. Přitom jen přibližně 10 % z nich je na ni léčeno. Cílem projektu Dny paměti je zachytit první známky počínající Alzheimerovy choroby nebo jiného typu demence,“ vysvětluje ředitelka senior centra Lenka Dražilová.

Každý občas něco zapomene a je velmi těžké najít hranici mezi lehkou poruchou paměti, která je běžnou součástí tzv. normálního stárnutí, a mezi poruchou paměti, která je již příznakem počínající demence, nejčastěji Alzheimerovy choroby.

Senior centrum Blansko

K tomuto účelu jsou v senior centru speciálně proškoleni dva pracovníci, kteří dovedou pomocí několika krátkých psychologických testů vyhodnotit, zda se jedná pouze o změny u zdravě stárnoucího člověka, projevy poruchy nálady (deprese) nebo o první příznaky demence.

V posledním případě je doporučena návštěva specialisty – lékaře, který provede podrobná klinická vyšetření a navrhne další léčbu. Její včasné zahájení pomáhá udržet soběstačnost a může výrazně zlepšit kvalitu života nemocného.

I když je testování paměti v rámci tohoto projektu primárně určeno především klientům tohoto zařízení, možnost nechat si bezplatně otestovat svou paměť zde mají i jeho návštěvníci, lidé bydlící poblíž nebo zájemci bez jakékoliv jiné vazby na toto zařízení. Jedinou podmínkou je minimální věk 50 let.

Potřebné testy mohou být provedeny i anonymně. Vyšetření trvá zhruba hodinu, a proto je třeba se na něj předem objednat. Učinit tak můžete pomocí níže uvedených kontaktů.

SENIOR centrum Blansko, p. o., Pod Sanatorkou 2363/3, 678 01 Blansko
Mgr. Lenka Dražilová, 516 412 900, drazilova.lenka@ddblansko.cz
Mgr. Jiřina Prátová, 516 410 206, pratova.jirina@ddblansko.cz