Aktivační centrum v ZŠ Speciální má za sebou první rok činnosti

22. června 2011, ostatní, přečteno: 4240×

První rok má za sebou aktivační centrum v blanenské Základní škole speciální pro děti s více vadami. Učily se v něm vařit, ovládat techniku nebo malovat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Právě v těchto dnech Aktivační centra slavnostně zakončují první roční etapu své činnosti, která je v rámci současné podoby celého projektu rozvržena do tří let. Další tři roky musí pak školy zajistit pokračování projektu ze svých prostředků.

Děti, které dokončily první rok, obdržely certifikáty o absolvování kurzů. V Blansku jich bylo za první rok 18, ale ve všech pěti školách v ČR, kde projekt běží, se v kurzech vystřídalo přes 150 dětí s těžším mentálním postižením.

předání certifikátu

Hlavním úkolem aktivačních center je poskytovat vzdělávací kurzy, cíleně zaměřené na skupinu dětí s těžším mentálním postižením, z řad absolventů základního nebo středního vzdělávání. Náplň těchto kurzů zahrnuje širokou oblast výtvarných a uměleckých činností, praktickou obsluhu moderních multimediálních přístrojů a práce spojené se samostatnou přípravou pokrmů.

Že tyto činnosti děti zvládají, prokázaly i tím, že připravily občerstvení ke slavnostnímu předání certifikátů. V rámci kurzu pořádají také vycházky – jednou třeba fotit na Palavu, jindy zase výpravu na lov kešek (tzv. geocaching). Oboje zahrnuje výuku ovládání moderní techniky.

občerstvení

Informace o činnosti a výsledcích kurzů projektu jsou na webových stránkách příjemce i každého z partnerů. Partnery projektu jsou:

  • Základní škola speciální, Blansko, Žižkova 27,

  • Mateřská škola, Speciální základní škola a Praktická škola, Hradec Králové, Hradecká 1231/11b,

  • Speciální základní škola, Rumburk, Dobrovského nám. 378/12, příspěvková organizace,

  • Základní škola a Mateřská škola, Strakonice, Plánkova 430,

  • Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Třinec, Jablunkovská 241, příspěvková organizace.

Nositelem projektu je obecně prospěšná společnost HUMANITAS-PROFES, o.p.s., která se již 16 let věnuje problematice znevýhodněných občanů a pomáhá v jejich nesnadném začleňování do života naší společnosti.