Hlídky mladých zdravotníků z celé ČR se sjedou do Blanska

6. června 2011, ostatní, přečteno: 4597×

Ve dnech 17.–19.6.2011 se v Blansku uskuteční celostátní kolo soutěže hlídek mladých zdravotníků. Soutěžním dnem je sobota.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Český červený kříž – znak

Republikové kolo proběhne v ulicích města Blanska v sobotu 18. 6. Předpokládaný start je v 11.00 hodin. Poté se soutěžící rozejdou na stanoviště, která budou v ulicích města Blanska, na veřejných prostranstvích a na náměstí Republiky, kde bude umístěn stan BESIPU. Soutěžních stanovišť bude celkem osm. Vyhlášení výsledků se uskuteční cca v 17.00 hodin na zimním stadionu, kde je i start soutěže.

Záštitu nad soutěží převzal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek spolu se starostou města Blanska Lubomírem Toufarem. Organizaci 31. kola zajišťuje Oblastní spolek Českého červeného kříže Blansko.

Děti se utkají v praktických dovednostech z první pomoci s použitím standardního zdravotnického materiálu i improvizovaných prostředků na věrohodně namaskovaných figurantech simulujících vážná i lehčí poranění, s nimiž se můžeme kdykoli setkat při sportu, v dopravě, v domácnostech i jinde v běžném životě.

Český červený kříž (ČČK) pořádá každoročně soutěžní „klání“ nejlepších mladých zdravotníků na okresní, krajské i celostátní úrovni. Tradice těchto soutěží je známá více než půl století. V loňském roce se prostřednictvím akcí organizovaných ČČK seznámilo s problematikou první pomoci téměř 20.000 dětí.

Mladí zdravotníci si pod vedením učitelů-zdravotníků v kroužcích na základních školách a odpovídajících ročnících víceletých gymnázií seznamují se základy první pomoci. Nenásilnou formou se tak dozvědí a naučí se, jak v nouzi pomoci kamarádovi, sobě či třeba rodičům. Vždyť znalost základů první pomoci by měla patřit k výbavě každého z nás.

Učitele-zdravotníky připravuje Český červený kříž, který také pro práci kroužků zdravotníků vydává potřebné materiály a publikace či pro děti pořádá letní pobytové akce spojené s výukou první pomoci. Projekt podporuje také Ministerstvo zdravotnictví ČR.