Knihovna nakoupí a bude půjčovat elektronické čtečky

13. června 2011, kultura, přečteno: 3126×

Městská knihovna Blansko plánuje na začátku školního roku nákup 2–3 kusů elektronických čteček.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Elektronické čtečky jsou moderní zařízení, která dokáží pojmout stovky knih a nabízí pro čtení podobný komfort jako klasická kniha. A to především díky kvalitnímu displeji s vysokým rozlišením a bez podsvícení, tzv. elektronický inkoust (E Ink). Čtení na takovém displeji není namáhavé na oči. Je to, jako byste četli papírovou knihu.

Čtenáři se po podobné službě poptávají, ale pořízení není „čistou“ reakcí na tento zájem. Plány na nákup nových zařízení mají v knihovně již delší dobu. Inspiraci k provozování této služby objevili v Knihovně Jiřího Mahena v Brně, která podobnou službu již poskytuje.

Čtečku si čtenáři budou moci vypůjčit na základě zvláštního smluvního vztahu s městskou knihovnou. Součástí zápůjčky bude vratná kauce (cca 500–1000 Kč).

čtečka
Na moderních čtečkách je možné číst knihy i sledovat aktuální zpravodajství internetových portálů.

Pokud už se těšíte, že si domů odnesete v tomto zařízení váš oblíbený titul, nejásejte. Tak jednoduché to ještě není. Zatím lze takhle půjčovat jen volná díla. Legislativa kolem elektronických knih není v tomto ohledu zatím plně dořešena.

„Zařízení kupujeme již včetně titulů (cca 150), nekupuje se zařízení tzv. ‚čisté‘ s možností dokoupení titulů (třeba stažením z internetu, údajně v tomto směru není ještě hotová legislativa), proto není jednoduché vybrat právě konkrétní přístroj,“ vysvětlil ředitel blanenské knihovny Pavel Přikryl.

V Brně nabízí čtečky s až 500 tituly, ale v češtině v nich najdete především díla Karla Čapka, Jana Nerudy, Karla Jaromíra Erbena, Jaroslava Haška a další. Tedy již zmíněná volná díla, u kterých již vypršela autorská práva. Doplněna jsou např. pohádkami bratří Grimmů, ale také mnoha knihami v anglickém jazyce – namátkou od Williama Shakespeara, Hanse Christiana Andersena či Marka Twaina. Jejich seznam na jdete na stránkách www.kjm.cz.

„Nechceme stát stranou a vyhýbat se moderním technologiím. Věřím, že se legislativa uvolní a umožní nákup volných titulů do přístrojů,“ zakončil optimisticky Pavel Přikryl.