Konec zapisování dětí do cestovních dokladů rodičů

8. června 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3924×

Novela zákona o cestovních dokladech ukončuje ke dni 1. 7. 2011 možnost zapsat dítě do cestovního dokladu rodičů podle zásady „jedna osoba jeden pas“. Platnost stávajících zápisů dětí v cestovních dokladech rodičů končí dnem 26. 6. 2012.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Městský úřad Blansko, odbor vnitřních věcí, doporučuje občanům, aby požádali o vydání cestovního dokladu pro svoje děti s dostatečným předstihem.

K podání žádosti o vydání prvního pasu pro děti je třeba doložit doklad o státním občanství ČR, který občanům s trvalým pobytem ve správním obvodu úřadu s rozšířenou působností Blansko vydá Krajský úřad Jihomoravského kraje, odbor správní, Žerotínovo náměstí 3/5, 600 00 Brno.

Žádost je možné podat na matričním úřadu v místě trvalého pobytu občana. Lhůta pro vydání osvědčení je 30 dnů, stejně jako pro vydání cestovního dokladu s biometrickými prvky. Pro děti do 15 let je platnost uvedeného cestovního pasu 5 let. S ohledem na zákonem stanovené lhůty je třeba začít s vyřizováním dokladu včas

Podkladem pro vydání cestovního pasu pro dítě je rodný list dítěte a doklad o státním občanství ČR (při vydání prvního pasu). Zákonný zástupce dítěte dále předkládá platný občanský průkaz.

Nutná je osobní přítomnost dítěte při podání žádosti o vydání cestovního pasu z důvodu pořízení jeho podoby, od 12 let věku i z důvodu pořízení otisků prstů.

Správní poplatek za vydání tohoto dokladu činí 100 Kč. Žádost o vydání dokladu se nevyplňuje, je vygenerována pracovnicí správního oddělení, úseku cestovních dokladů.

Městský úřad Blansko, doporučuje občanům, kteří mají ve svém cestovním pasu zapsané dítě mladší 15 let, aby si před plánovanou cestou do zahraničí ověřili, zda země, do které cestují, zápis dítěte v dokladu rodiče uznává.

Potřebné informace k požadavkům jednotlivých zemí na cestovní doklady získáte na internetových stránkách Ministerstva zahraničí ČR – www.mzv.cz.