Náměstí Svobody zaplní balkonové květiny

27. června 2011, ostatní, přečteno: 5402×

Jedinečnou výstavu balkonových květin plánují připravit v Blansku na náměstí Svobody zahradník Petr Lebiš z Boskovic a Svaz zahrádkářů Ráječko pod záštitou starosty města Blanska Lubomíra Toufara a za finanční podprory Jihomoravského kraje, který poskytl dotaci ve výši 15.000 Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zahradník Petr Lebiš má za sebou úspěchy na Floře Olomouc, kde aranžoval několik pavilónů a hlavních expozic. Objevil se i v mnoha televizních pořadech pro zahrádkáře. Květiny miluje a věří, že kdyby si je pořídili majitelé provozoven a starali se o ně, přitáhne jim to do obchodů mnoho nových zákazníků.

výstava květin náměstí Svobody pozvánka

„Mám připravené květinové věže i s deštníkem a mnoho dalších nádob osázených květinami,“ říká Petr Lebiš. Koncepci prozradit nechce. Ujišťuje, že plochu náměstí před radnicí vyzdobí jako na Floře Olomouc. Kolemjdoucí se tak mohou těšit na tisíce balkonových květin – muškáty, surfinky, velké i malé durmany a drobnější květiny jako tagetes a impatie. Výstava květin na náměstí má být dle jeho slov vzorem pro města z celé republiky.

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční v neděli 3. července v 9.00 hodin za účasti jedovnické Olšověnky, která odehraje od 10.00 hodin svůj promenádní koncert.

Letošní výstava je prvním pokusem přinést něco nového do centra Blanska. Pokud se vydaří, nebude určitě poslední a město ji uspořádá za rok znovu.

„Chtěli jsme oživit centrum města. Proto jsme se s panem Lebišem a zahrádkáři z Ráječka dohodli na uspořádání výstavy květin. Předpokládám, že postupně bychom mohli podobně oživit i další části města, např. Wanklovo náměstí nebo Rožmitálovu ulici,“ předpokládá starosta Lubomír Toufar s tím, že z výstav vždy na prostranství něco zůstane zachováno.