Policisté netolerují bezohledné motorkáře

2. června 2011, tiskové zprávy, přečteno: 3797×

Blanensko je již několik let vyhledávaným místem, kam směřují řidiči motocyklů na projížďky. Ne všichni se však na silnicích chovají tak, jak mají. Svědčí o tom, jak výsledky policejních kontrol, tak i statistiky dopravních nehod.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Při poslední dopravně bezpečnostní akci, která se konala 22. května, tak například policejní radar zachytil v úseku silnice I/43, kde je maximální povolená rychlost 90 km/h, motorkáře, který tudy projížděl rychlostí 185 km/h. Dalších několik motocyklistů ve stejném úseku projíždělo rychlostí vyšší než 145 km/h.

Tyto přestupky pak policisté předávají k řešení správnímu orgánu, který může řidičům uložit pokuty až do výše 10 tisíc korun, zakázat činnost na půl roku a odebrat 5 bodů. Nejvážnější dopravní nehoda, jejímž účastníkem byl motocyklista, se v letošním roce v okrese stala nedaleko obce Ostrov u Macochy. Skončila těžkým zraněním pětatřicetiletého motocyklisty. Ten se srazil s osobním autem Škoda Octavia. Následně policisté zjistili, že za řídítka motocyklu usedl pod vlivem alkoholu, měl v sobě víc jak dvě promile.

Policisté Územního odboru v Blansku proto zejména od dubna do podzimu zaměřují svoji pozornost právě na bezohledné chování motocyklistů na silnicích. Nově jim k tomu v letošním roce pomáhá policejní motocykl značky Yamaha 1300 FJR se záznamovým zařízením Polcam, které umožňuje provést záznam překročení rychlosti nebo zadokumentování způsobu jízdy motocyklu.

Prvořadým úkolem policejní hlídky na motocyklu je především prevence – tedy zamezení vytváření si závodní dráhy na silnici. Na Blanensku k vyhledávaným trasám patří silnice II/379 vedoucí mezi Blanskem a Šebrovem, silnice I/43 Brno-Svitavy a úsek silnice Blansko-Jedovnice-Křtiny. Policista na motocyklu budí respekt, motorkář jej vnímá na silnici jako odpovídající konkurenci, a nevzniká tak prostor pro porušování zákona a především ohrožování ostatních účastníků silničního provozu bezohlednou jízdou.

Kromě pravidelných dopravně bezpečnostních akcí zaměřených na řidiče motocyklů, policisté přistoupili i k dalším preventivním opatřením. Snaží se motorkáře upozorňovat na následky dopravních nehod, na to, jak je důležité používat patřičné ochranné prvky při jízdě na motocyklu či jak poskytovat první pomoc motocyklistovi při dopravní nehodě.

Děje se tak již čtvrtým rokem na v tuzemsku ojedinělé preventivní akci Nežij vteřinou. Akce se letos uskuteční v areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní v sobotu 11. června od 13.00 hodin. Na její organizací se podílí celá řada subjektů, mezi nimi například Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, Hasičský záchranný sbor, Besip, Správa jeskyní Moravského krasu, ale také Integrovaná střední škola Brno a množství dalších.

Na místě bude s motorkáři hovořit šéf dopravní policie plk. ing. Leoš Tržil či primář brněnského traumacentra MUDr. Pavel Mach. Jedenáctinásobný mistr ČR a vicemistr Evropy v mototrialu Mirek Lisý představí projekt Bezpečně na motorce a přímo na místě bude učit zásady bezpečné jízdy na motocyklu. Příchozí si na místě budou moci ověřit své znalosti zákona o provozu na pozemních komunikacích v testech a podobně. (viz. leták) Pro ty, jež projdou povinná stanoviště, organizátoři připravili dárky v podobě různých bezpečnostních prvků ať už reflexních či určených pro první pomoc.

Cílem akce Nežij vteřinou je ukázat milovníkům jízdy ve jedné stopě, že má smysl chovat se na silnicích zodpovědně a ohleduplně k ostatním účastníkům silničního provozu.

Statistiky dopravních nehod motocyklů na Blanensku

 2011 (do 31. 5.)201020092008
Celkem nehod 5 25 35 22
Usmrceno 0 1 2 1
Těžká zranění 1 5 4 4
Lehká zranění 4 19 29 17
Nejčastější příčina 4× nepřiměřená rychlost, 1× alkohol 15× nepřiměřená rychlost, 2× alkohol 15× nepřiměřená rychlost, 7× nesprávný způsob jízdy, 2× alkohol 10× nepřiměřená rychlost, 10× nesprávný způsob jízdy

por. Mgr. Iva Šebková
Policie ČR, Územní odbor Blansko