Pozvánka do galerie – Pavla Kačírková

7. června 2011, kultura, přečteno: 4133×

Tvorba Pavly Kačírkové je velice rozmanitá. Pohybuje se mezi monumentální minimalistickou sochou, konceptem, grafickým designem a novými médii. Vytváří instalace, animace, hudební klipy, experimentuje s hudbou a zvukem, vystupuje jako multimediální performerka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pavla Kačírková
629 nádechů / dýchej, prosím, hodinu se mnou

Galerie města Blanska, 11. 6. – 13. 7. 2011

Pro blanenskou galerii připravila instalaci, ve které se setkávají díla různých médií a materiálů. Kresebný záznam vlastního dechu, který propůjčil název samotné výstavě, vybízí návštěvníka vžít se do umělkyně a dýchat ve stejných intervalech jako ona.

Křehká kresba kontrastuje sdominantou instalace, kterou jsou dva zavěšené plechyo rozměrech 2 m x 4 m x 8 mm, zrezivělé, otáčející se v prostoru – měnící prostor galerie. Plechy reagují na pohyb lidí, vítr a setkávají se s dechem, nádechy, s Kaplí I.Křížovou cestou u Šarov, která je zde dokumentována na fotografiích. K těmto sochám připravujeme pouť, která proběhne v rámci doprovodného programu výstavy.

pozvánka na výstavu Pavly Kačírkové

Sakrální námět je motivem obrazů Madon. Pro tyto obrazy se Pavla inspirovala gotickými deskovými malbami krásných madon, z nichž vybrala pouze kružnice svatozáří a převedla je do životní velikosti. Motiv kruhu je zde přítomen v projekci The Best loading. Otáčivý kroužek načítání videa, okamžik čekání na něco, kdy už samotné čekání je dějem projekce. Nová média jsou dále zastoupena zvukovou instalací kroků a interaktivní projekcí.

V rámci doprovodného programu proběhne dne 22. 6. ve 20 hodin v blanenském kině program *Sex, násilí a filmové hvězdy* ...vás ten večer určitě nečekají. Půjde totiž o promítání spojené s mluveným slovem a živou hudbou. S Pavlou Kačírkovou vystoupí Martin E. Kyšperský (hudebník, člen kapely Květy, literární autor).

Jedná se o experimentální spojení čtených milostných dopisů, smyčkované elektronické hudby a živého vj-ingu. Diváci uvidí videa Pavly Kačírkové a bude vzdán hold sdružení „Signál 64“, tedy amatérským filmařům tvořícím v šedesátých letech. Rozhodně si nenechte ujít. Jedinečná šance zažít ve vašem městě kulturní výprask!

Olga Hořavová
vedoucí Galerie města Blanska