Praha v Blansku, Blansko v Praze

16. června 2011, ostatní, přečteno: 3750×

Výměnný pobyt páťáků z pražské základní školy Umělecké a blanenské ZŠ Salmovy je jedním z projektů podpořených z výtěžku z výherních hracích přístrojů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pod záštitou a za finanční podpory blanenské radnice a radnice Prahy 7- Holešovice se žáci páté třídy základní školy na Salmově ulici v Blansku již třetí rok vydávají na pětidenní pobyt do Prahy.

Opačným směrem míří děti ze základní školy Umělecká v Praze 7, Holešovicích Cílem této výměnné akce je poznávání obou regionů, které se od sebe v mnohém liší.

Program začíná vždy na radnici, kde děti přivítají představitelé města. Další program je vždy naplánován tak, aby v něm bylo místo na návštěvu historických památek a přírodních zajímavostí, ale i zajímavých aktivit a sportovního vyžití.

žáci ZŠ Salmovy v Praze
Žáci ZŠ Salmovy v Praze. Foto: autorka

Blanenské děti ocenily krásu památek staré Prahy, zajímavé expozice muzeí, nadchly se při plavbě parníkem či v zoo, ale zcela jistě si letos jako nejpůsobivější vzpomínku odnesou účast na přímém přenosu finálového kola Superstar.

Pražské děti při pobytu v Blansku zhlédly nejhezčí části Moravského krasu, kromě toho se zajely podívat do na zámek a hrad do Boskovic. Mimořádně je zaujala návštěva pštrosí farmy v Doubravici a rozloučit se nemohly na ranči U Strakatého koně po projížďce na westernových koních.

Jak v Praze, tak v Blansku změřili páťáci svoje síly ve sportovních soutěžích. Program byl náročný, ale děti i jejich učitelky odjížděly spokojené si a odvážely z obou měst spoustu obohacujících zážitků.

Eva Kadrmasová, Kateřina Forejtníková