Fotografická sbírka Muzea Blansko

7. července 2011, kultura, přečteno: 4123×

Jedním z cílů Muzea Blansko je řádně zdokumentovat historii a proměnu města Blanska. Tento cíl muzeum postupně realizovalo již od 60. let 20. století, avšak teprve s nástupem moderních technologií bylo možné v novém tisíciletí přistoupit k celkové digitalizaci a inventarizaci fotografického materiálu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Fotografická sbírka je rozdělena na několik skupin. Ta první a nejdůležitější je již výše zmiňovaná historie Blanska. Převažují v ní převážně fotografie od 60. let 20. století, jež se většinou zaměřují na prudkou výstavbu v centru Blanska a také na kulturní a společenské události ve městě.

Další důležitý oddíl je dokumentace výroby blanenské umělecké litiny, a to nejen z blízkého okolí, ale v rámci celého středoevropského regionu. Zachycuje např. odlévání velkých figurálních plastik z přelomu 19. a 20. století, různé výrobky blanenské provenience anebo rekonstrukci mariánskolázeňské litinové kolonády v roce 1977, případně litinové zábradlí z vídeňského Hofburgu.

Kašna na náměstí Svobody, nedatováno.
Kašna na náměstí Svobody, nedatováno.

Jinou skupinou jsou fotografie týkající se blanenských železáren. Pocházejí většinou z pozůstalosti známého blanenského občana Richarda Polanského a jsou na nich zachyceny průmyslové výrobky blanenských železáren a strojíren a taktéž historické budovy místních hutí.

V Muzeu Blansku se nachází také fotografická sbírka dalšího velkého podniku, blanenské Metry. Tuto sbírku muzeum získalo především zásluhou Společnosti pro identitu měřicí techniky, která vybudovala na zámku expozici měřicí techniky.

Dalším tématem fotografické sbírky jsou záběry z Moravského krasu, hlavně ze speleologického výzkumu jeskyní a tamější krasové přírody. Nechybí také snímky, jež pořídili blanenští speleologové na svých zahraničních cestách.

Posledním z velkých témat této sbírky jsou fotografie z okresu Blansko. Velkou část tvoří snímky pořízené v obci Olomučany, kde se před rokem 1992 nacházela pobočka blanenského muzea. Můžeme zde také nalézt unikátní fotografie obecných škol na Blanensku, pořízené ještě za Rakouska-Uherska.

V současné době je zdigitalizováno téměř 10.000 fotografií a diapozitivů, z toho je již 6.300 kusů zapsáno v informačním systému BACH. Tímto bychom chtěli zároveň vyzvat veřejnost, která by se ráda podílela na zachování kulturního dědictví pro další generace. Pokud se domníváte, že máte doma zajímavé či vzácné fotografie týkající se hlavně výše zmiňovaných témat a jste ochotni je našemu muzeu zapůjčit, rádi je zdigitalizujeme a zinventarizujeme a následně vrátíme zpět majiteli.

Mgr. Jindřich Čeladín, pracovník Muzea Blansko
kontakt: 516 418 781, celadin@blansko.cz