Blansko vydražilo hotel Dukla

27. září 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 7216×

Město Blansko vydražilo dnes hotel Dukla za 30,5 milionu korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dražby se zúčastnili přímo starosta Lubomír Toufar a místostarosta Jiří Crha. „Rozhodli jsme se zúčastnit především proto, aby nedošlo k nejhoršímu, tedy aby se do tohoto objektu nenastěhovali nepřizpůsobiví občané,“ prohlásil starosta města Blanska Lubomír Toufar.

Ráno v 8.00 hodin zasedala rada města, která většinou hlasů přijala usnesení, stanovující částku, do které je možné hotel Dukla vydražit. Dle starosty se sice jednotlivé názory různily, ale většina radních nakonec odsouhlasila limit 100 milionů korun.

Dražba začala v 11.30 hodin. Dražební jistinu ve výši 2,5 milionu korun složili včetně města Blanska čtyři zájemci. První nabídka, vyvolávací cena, zazněla právě od zástupců města. Cena se postupně zvedala ke dvaceti milionům, kde odpadl první zájemce. Další nešel nad 28 milionů. Zůstali tak už jen dva zájemci – město Blansko a soukromý subjekt. Z tohoto nakonec vyšlo vítězně město Blansko s částkou 30.500.000 Kč, za niž hotel Dukla vydražilo.

hotel Dukla
Hotel Dukla.

„Tuto sumu město splatí buď z financí uložených na účtech ke dlouhodobému zhodnocení, nebo ji pokryje novým úvěrem. Možná ale ani to nebude nutné a finance najdeme v rámci běžného rozpočtu,“ uvažuje starosta. Kupní cena musí být uhrazena do devadesáti dnů. Doplacení částky musí také odsouhlasit zastupitelstvo města.

Co bude s hotelem dál, zatím není jasné. „Zadáme studii, která by měla řešit nejen podzámčí a ulici Rožmitálovu, ale zahrnovat by měla i hotel Dukla. Moje představa je taková, že by hotel nahradil úplně nový smysluplný multifunkční objekt se službami pro občany a turisty,“ říká Lubomír Toufar.

Že město odkoupilo významný objekt v samotném centru města, je rád i místostarosta Jiří Crha: „Upřímně říkám, že jsem šťastný, že se nám to podařilo, protože v tuto chvíli jsme zahnali všechny ty obavy, nejen moje, ale všech občanů města Blanska, že z hotelu vznikne ubytovna pro nepřizpůsobivé občany, že zde bude ghetto apod. Tomu se vedení města podařilo zabránit. V tuto chvíli máme jednoznačný vliv na to, co bude se středem města.“

Výsledek dražby hodnotí jako obrovskou příležitost změnit charakter náměstí Republiky a celého středu města. Teď má město klid na to, aby vypsalo např. architektonickou soutěž, aby byl hotel třeba i zbořen a vzniklo v jeho místě něco nového. „Důležité teď je, že jsme hotel získali. Jestli soutěž vypíšeme za tři měsíce nebo za půl roku, to si myslím, že je jedno. Na tom čase tolik nezáleží. Tento krok jsme nedělali pro toto volební období, ale dělali jsme to pro město Blansko a občany Blanska na dlouhou dobu,“ zakončil Jiří Crha.