Drahan o prázdninách nezahálel

22. září 2011, kultura, přečteno: 4440×

Folklorní soubory Drahánek a Drahan spolu s Muzikou Drahan absolvovaly o prázdninách spoustu vystoupení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Proto také neosiřely prostory Soukromé základní umělecké školy Blansko, která soubory zřizuje, a po dobu zkoušek a příprav na akce se Dělnickým domem v Blansku nesly tóny lidové hudby pod vedením primáše Jiřího Daniela, zpěv tanečníků a hlas vedoucí a choreografky souborů Miluše Jeřábkové.

A po mnoha hodinách zkoušek následovala vystoupení. Drahan hned v červenci zamířil do Itálie, kde společně s dalšími folklórními soubory z Argentiny, České republiky, Francie, Chorvatska a Itálie vystoupil na 28. mezinárodním folklorním festivalu v Masse. Vystoupení se konala přímo v Masse a okolí. Ale představil se i na akcích tzv. „doma“.

Drahan v Itálii
Společné focení v Itálii.

I s cimbálovou muzikou zahrál a zatančil např. na 2. Malohanáckém řemeslném jarmarku ve Vanovicích nebo k příležitosti Vesnice roku 2011 ve Veselici. V září pak soubor Drahan a jeho cimbálová muzika vystoupily na mezinárodním folklorním festivalu v Levici se soubory ze Slovenska, České republiky, Polska, Maďarska a Itálie. Vystoupení se uskutečnila hned v několika slovenských městech – Levice, Želiezovce, Santovka, Plášťovce, Kamenín nad Hronom a Kozárovce.

Drahan na Slovensku
Vystoupení v amfiteátru na Slovensku.

Nezaháleli ale ani ti nejmenší, dětské soubory Draháneček a Drahánek. V srpnu vyrazily i s dospělým „Drahanem“ na vystoupení na Dožínkové slavnosti Agrární komory ve Vískách a v září na Třebíčské Bramborobraní 2011, kde se potkaly se soubory z Horácka, Slezska, Slovácka, Slovenska, Valašska, Vysočiny.

Všem členům souborů, tanečníkům, zpěvákům, hudebníkům i vedoucím patří dík za reprezentaci města Blanska a České republiky. Nemalé poděkování patří rodičům dětí za vstřícnost a pochopení při zkouškách a doprovodu na tuzemských akcích. Další poděkování patří Městu Blansko a Jihomoravskému kraji za finanční podporu na dopravu souborů.

Jaroslav Jeřábek