Integrovaný záchranný systém prověřoval svou akceschopnost a spolupráci složek

21. září 2011, ostatní, přečteno: 6302×

Cvičení na modelové situaci srážky vlaku s osobním vozidlem prověřilo všechny jednotky integrovaného záchranného systému.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

izs – srážka s vlakem cvičení

Přenést jeřábem vozidlo na kolej, přistavit vlak, usadit figurantky s namaskovaným zraněním do vozidla a vše je připraveno pro nácvik vyproštění. „Tuto situaci jsme vybrali záměrně, protože se s ní nesetkáváme tak často. Nicméně se vyskytují, a proto jsme se rozhodli tento scénář procvičit a vyzkoušet i prakticky, jakým způsobem se spolupracuje při zásahu s dalšími složkami,“ řekl velitel zásahu blanenských hasičů Michal Černý.

izs – srážka s vlakem cvičení

Akce prověřovala především součinnost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému (IZS). Podobné cvičení v rámci IZS se koná minimálně jednou ročně. Loni to byl pád dvou aut do řeky Punkvy, předloni velké cvičení na státní silnici I/43, kde byla simulována srážka autobusu s cisternou.

izs – srážka s vlakem cvičení

„Toto taktické cvičení jsme připravovali už od jara tohoto roku. Jedná se o srážku drážního železničního vozidla a osobního automobilu. V osobním automobilu byly dvě zraněné osoby a v drážním vozidle tři zranění,“ popsal výchozí situaci Michal Černý.

izs – srážka s vlakem cvičení

V deset hodin došlo k ohlášení nehody a vyhlášení poplachu jednotkám hasičů z Blanska a hasičům Správy železničních dopravních cest Brno. Událost byla následně ohlášena zbývajícím zúčastněným subjektům. Na akci se kromě výše zmíněných hasičských sborů podílela i zdravotní záchranná služba, Policie ČR a Městská policie Blansko.

izs – srážka s vlakem cvičení

„Po příjezdu jsme zjistili, kolik je kde zraněných a začali jsme se zajištěním místa nehody, se stabilizací vozidla, s přípravou na vyproštění zraněných osob a ve spolupráci se záchrannou službou jsme zraněné ošetřili a připravili na vyproštění a na transport do sanitky. U řidiče kolejového vozidla bylo provedeno předošetření – zafixování zlomené končetiny,“ popsal Černý první kroky po příjezdu na místo nehody.

izs – srážka s vlakem cvičení

Cvičení bylo nejdříve zpracováno teoreticky s orientačními časy a v praxi se pak sleduje, zda teorie odpovídá skutečnosti. Na místě zásahu nechybí velitel, který kontroluje, zda jsou dodrženy všechny bezpečnostní předpisy, postupy a taktika zásahu. Celkové vyhodnocení pak probíhá na místě po skončení cvičení.