Jubileum hasičů na Klepačově si připomněly stovky návštěvníků

28. září 2011, okolní obce, přečteno: 3244×

10. 9. 2011 si Sbor dobrovolných hasičů Klepačov připomenul sté výročí svého založení. Tak významné jubileum nemohlo proběhnout bez řádných oslav, které sbor uspořádal ve spolupráci s Kulturním střediskem města Blanska. Pozvala jsem proto Miroslava Vičara, starostu sboru Klepačov a zástupce velitele výjezdové jednotky, ke krátkému ohlédnutí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Zajímám se, jak se slavnostní den vydařil. „Dopadlo to dobře, počasí vyšlo, lidi byli spokojení,“ usmívá se Miroslav Vičar. Dle jeho odhadu na oslavy včetně večerní zábavy, kterou obstarala skupina Prorock, přišlo kolem pěti set návštěvníků.

„Uspořádali jsme zábavné odpoledne pro děti, skákací hrad a program Hasík, který realizovali hasiči z HZS Jihomoravského kraje. Je to zvláštní program určený pro děti základních škol,“ pokračuje starosta sboru. „Zlatým hřebem na závěr byl agregát na lehkou pěnu,“ smějí se všichni přítomní. „To děti milují – když s tím někde přijedeme, říkají nám, že ostatní věci jdou stranou,“ shodují se všichni dobrovolní hasiči jednohlasně.

Zajímá mě, co se za oněch sto let v práci dobrovolného hasiče nejvíce změnilo. „Samozřejmě technika,“ říká rozhodně Miroslav Vičar a dodává, že se o této skutečnosti mohli diváci přesvědčit přímo na oslavách. „Dělali jsme ukázky toho, jak se dříve zasahovalo, od starých kárových stříkaček z přelomu minulého století, přes koňskou motorovou stříkačku, až po hasičské auto z třicátých let Austro-Daimler, kterou přivezli hasiči z Lysic. Další ukázkou bylo použití cisternových stříkaček.“

Ve dveřích garáže vidím velký, červený, klenutý blatník. „To je Praga RN z roku 1951, ta má letos taky výročí – šedesátku,“ dozvídám se. „Tu renovujeme už deset let,“ dodává zástupce velitele a všichni viditelně roztají. Je vidět, že jsou na svého veterána pyšní. „Poslední dva měsíce jsme dělali, co bylo v našich silách, abychom ji mohli ukázat. Je to první československá cisternová stříkačka. Tato konkrétní sloužila dříve v Brně u hasičů,“ prozrazuje o Pragovce v tradičních hasičských barvách zástupce velitele. „Příští rok bychom s ní rádi na nějaké hasičské srazy a třeba na Veteran Tour Macocha, abychom o sobě dali trochu vědět.“

Jako poslední mi zástupce velitele přestavuje nejnovější vůz ve sboru, červenobílou Avii: „Toto auto máme od zřizovatele, města Blanska. Je to zásahové vozidlo, kterým jezdíme k výjezdům.“ Když se zajímám o podrobnosti, dostane se mi fundované přednášky: „ My jsme JPO V, což znamená, že jsme dobrovolní hasiči, kteří k zásahu vyjíždějí do 10 minut, ale jen v rámci své obce. Plníme ale také další úkoly pro zřizovatele, například jsme pomáhali při půlmaratonu, každoročně zajišťujeme požární dozor při pálení čarodějnic na Palavě.“

Sbory dobrovolných hasičů bývají na vesnici tradičně hybateli kulturního a společenského života obce, poznamenávám, a dočkám se vřelého souhlasu. „Uvítali bychom dorost,“ dodává starosta sboru. „V minulosti jsme s dětmi pracovali prostřednictvím blanenského Domu dětí a mládeže a rádi bychom tuto činnost obnovili. Zájemci se mohou klidně hlásit,“ dodává.

Zajímá mě, co mají klepačovští v plánu dále. „Pomalu abychom začali chystat náš tradiční hasičský ples, ten bývá na konci února,“ říká Miroslav Vičar. Zváni jsou všichni čtenáři.

Kontakt na velitele SDH Klepačov

Mirek Vičar

mirek.bk@centrum.cz