Knihovna vystavuje obrazy závodních aut

16. září 2011, kultura, přečteno: 6168×

Dalším regionálním výtvarníkem představeným v knihovně je Luboš Plachý a jeho obrazy závodních automobilů všech značek a stáří.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Luboš Plachý žije se svojí ženou a dětmi v malebné vesničce Žernovník nedaleko Černé Hory. Svými obrazy a obrázky leckdy doprovázenými básničkami rozdává radost a pohodu lidem kolem sebe.

Luboš Plachý
Autor obrazů Luboš Plachý (vpravo).

Již jako malé dítě ho přitahovala závodní auta a vůně benzínu. Když jako nezbedný školák porazil kolem plechovku barvy a ta vytvořila obrazec, kterému rozuměl jen on, napadlo ho že by se mohl realizovat i v tomto směru. A do jeho života vstoupily dvě velké vášně – malování a historická závodní auta.

automobily

Jako malíř, samouk při své tvorbě používá především tempery, pastelky a tuš. Tyto techniky mu umožňují věrně zobrazit detaily a navíc umocňují dynamiku, která z automobilového sportu vyzařuje. Někdy máte pocit, že automobil vyjede z rámu obrazu a cítíte vůni benzinu.

automobily

Automobily dokáže zobrazit s neobyčejnou věrností. S notnou dávkou humoru vystihne ve svých dílech atmosféru doby. Umí precizně ztvárnit už dávno neexistující typy.

S radostí však ilustroval také dvě knihy s verši brněnské autorky Dany Krupové. Rád vyrábí malované nástěnné betlémy.

Výstava je otevřena do 30. září 2011 v provozní době knihovny.

Pavel Svoboda