Kryté lázně dostaly novou vzduchotechniku

14. září 2011, ostatní, přečteno: 6969×

Opravy za více jak šest milionů byly provedeny v budově krytých lázní. Další investice přijdou brzy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Město už má na počet obyvatel opravdu unikátně zařízení a není potřeba tady prakticky nic budovat, ale je potřeba se o ty majetky starat. Pokud by se nechaly lázně chátrat, mohlo by to dopadnout tak, že bude potřeba investice v řádu desítek milionů,“ je přesvědčený místostarosta Jiří Crha z důvodu, že vzduchotechnické zařízení v budově krytých lázní, tedy zařízení, které zabezpečuje výměnu a ohřev vzduchu vč. odvodu vzdušné vlhkosti bylo instalováno v 70. letech minulého století.

Již v té době, tedy při spuštění provozu lázní, vykazovala vzduchotechnika nedostatečnou účinnost a ta se postupem času ještě zhoršovala. Plavcům a návštěvníkům haly se tedy nejen špatně dýchalo, ale také měli problémy s chlorem, který po uvolnění z vodní hladiny zůstával  v prostoru bazénové haly.

vzduchotechnika
Radek Snopek ukazuje místostarostovi a novinářům nové zařízení vzduchotechniky.

Výměnou prosklené stěny se situace ještě zhoršila. Bylo tedy nutné přistoupit k rekonstrukci vzduchotechniky. Její kompletní výměna byla provedena letos a to nejen v hlavní bazénové hale, ale rovněž v prostoru sprch a šaten ve II. NP. Technologie zajišťuje nejen výměnu, ale i ohřev vzduchu. Současně došlo k výměně podhledu v hlavní bazénové hale, zateplení bočních stěn střešní příhradové konstrukce a opravě stávající tepelné izolace a hydroizolace střešního pláště.

bazén

Celá investice přišla na více než 6,7 mil. Kč, z toho vzduchotechnika 3,5 mil. Kč a podhled a střecha 3,2 mil. Kč. Toto byl však jen první krok v údržbě tohoto majetku. Již je naplánována rekonstrukce kotelny a instalace kogeneračních jednotek. „I tato investice bude  v řádu milionů korun. Město se ale na ní nebude podílet finančně, šli jsme cestou, že to někdo zainvestuje a nějakou dobu to bude za určitých podmínek provozovat s tím, že maximální cena bude daná,“ zdůraznil místostarosta Crha.

Údržbu však nutně potřebuje skokanský můstek, který je v tak neutěšeném stavu, že je již dlouho veřejnosti nepřístupný. Teď má šanci na zařazení žádosti do rozpočtu na příští rok. Další velkou položkou bude dno bazénu a jeho systém zvedání. „Zatím vše funguje jak má, ale opravy si vyžádají si každým druhým rokem opravu za několik desítek tisíc korun,“ doplnil ředitel společnosti Služby Blansko, sr.o. Radek Snopek.