Proběhla první poprázdninová tisková beseda s vedením města

14. září 2011, tiskové zprávy, přečteno: 4061×

První tisková konference po prázdninách přinesla tolik informací, že výjimečně nebyl pozván host pro konkrétní téma a novináři se sešli pouze s vedením města. Přednostně probíraným tématem se staly plánované a probíhající investiční akce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Pro letošní rok je naplánovana oprava komunikace na Hořice. „Tato akce by vyžadovala cca 5 milionů korun, zvolili jsme však variantu realizace po etapách,“ sdělil starosta Lubomír Toufar. V letošním roce tak bude investován 1 milion korun.

„Další akcí je rekonstrukce komunikace v Horní Lhotě v hodnotě1,2 milionu korun,“ pokračoval starosta. Letos také proběhne rekonstrukce a rozšíření chodníku na Těchově, jež po dohodě s občany bude hrazeno Jihomoravským krajem – zde dojde k zúžení vozovky a rozšíření chodníku pro pěší.

 V pondělí 12. 9. 2011 začala rekonstrukce Masarykovy ulice, která zahrnuje opravu chodníku, obrubníku a silnice. Rekonstrukce je rozdělena do 3 etap, přičemž první má být dokončena do 31. 10. 2011. „Pro opravy chodníku a obrubníku nebude uzávěrka nutná,“ konstatoval místostarosta Jiří Crha. Ulice bude uzavřena až ve fázi výměny povrchu vozovky – objížďka povede přes ulici Svitavskou. Tato akce si vyžádá investici ve výši 3,2 milionu Kč.

V pondělí také započala rekonstrukce ulice Mánesova a Čelakovského, jež proběhne ve stejném rozsahu jako na ulici Masarykově. Autobusové zastávky budou přemístěny na ulici Dvorskou a objížďka povede přes ulici Křížkovského.

Příznivou informací z oblasti investic do školských zařízení byla cena plánované výměny dveří a oken na ZŠ Dvorská a Erbenova a MŠ Údolní. „Celková částka činí 9 milionů, podařilo se nám tedy vysoutěžit výrazně nižší cenu, než jakou předpokládal rozpočet,“ sdělil Jiří Crha. K výměně otvorových prvků, jež díky úspoře energie přispěje k ekonomičtějšímu provozu zařízení, dojde na přelomu září a října.

Předmětem debaty s novináři se následně stal i stav přístavby ZŠ TGM, v současné době sloužící jako jídelna a kuchyň. „V rámci rozpočtového výhledu je již vyčleněna předběžná částka,“ sdělil Jiří Crha. Konečnou variantu řešení je však ještě nutno prodiskutovat.

Významnou finanční injekci letos dostane také kultura města - z Regionálního operačního programu město získalo dotaci ve výši 8 milionů korun určenou na opravy zámku. Do konce léta příštího roku tak proběhne oprava celého nádvoří, dlažby, fasády na nádvoří, dojde k zabezpečení bezbariérového vstupu, úpravě toalet a celého muzea tak, aby byl vozíčkářům umožněn vstup do celého objektu.