Půlmaraton Moravským krasem poprvé nově a velkolepě

11. září 2011, sport, přečteno: 6429×

V letošním roce převzalo organizaci půlmaratonu občanské sdružení „Sportuj s námi“ a s podporou předchozích organizátorů a ve spolupráci s vedením města Blanska uspořádalo po roční přestávce další ročník tohoto populárního běhu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Historie půlmaratonu sahá až do roku 1958. Za tu dobu byl několikrát přerušen a znovu obnoven. Tak dlouhá historie nesmí zapadnout do kronik, proto jsme se rozhodli po domluvě s původními organizátory a vedením města Blanska do toho jít a 16. ročník Půlmaratonu Moravským krasem v Blansku uspořádat,“ objasnil důvody rozšíření působnosti občanského sdružení Sportuj s námi z Boskovic do Blanska ředitel závodu Petr Bartošek.

půlmaraton – start běhu městem

A dnes už můžeme říct, že obnovený půlmaraton byl úspěšný. Přilákal celkem 530 sportovců a stovky diváků. Na start se postavilo 430 půlmaratonců, na dvě krátké trasy městem se přihlásilo 100 běžců. Je to určitě víc, než v předchozích letech, ale Petr Bartošek nebyl úplně spokojený: „Chceme hlavně přilákat Blanenšťáky. Nejen na kulturní program, ale aby se také zúčastnili běhů městem. Aby akci přijali za svou, těšili se na ni a přišli, třeba celá rodina, aspoň na krátký běh pro zdraví. Při závodech v Boskovicích to máme naopak. Běhy městem jsou obsazenější než hlavní závod, který se nám ustálil na počtu asi 350 běžců.“

půlmaraton – start běhu městem

16. ročník půlmaratonu byl pojat úplně jinak, oproti předchozím letům mnohem velkolepěji. „Zmínil jsem to při zahájení, že bychom chtěli založit novou tradici. To znamená jednak navázat na tu sportovní část a rozšířit akci o kvalitní kulturní program. Chceme, aby se každou první neděli v záři konal Půlmaraton Moravským krasem a aby to nebyla akce pouze pro aktivní sportovce, ale pro všechny lidi z Blanska a okolí, pro rodiny s dětmi, aby si každý našel svou parketu,“ vysvětlil místostarosta města Blanska Jiří Crha, pod jehož záštitou se akce konala.

půlmaraton – cíl běhu městem

Město Blansko podpořilo závod finanční částkou organizátorům. Pomáhalo občanskému sdružení Sportuj s námi, které bylo hlavním organizátorem akce. Na celé akci se ale podílelo nespočet lidí a organizací – přes sponzory, kteří přispěli finančně, média, která pomohla závod propagovat, až po pracovníky úřadu, ale také Kulturního střediska města Blanska, členy městské policie, policie ČR, dobrovolné hasiče a mnoho dalších.

půlmaraton – atrakce pro děti

Letos se běželo na certifikované trati, což je důležité pro to, aby se blanenský půlmaraton dostal do seriálu Mistrovství České republiky. Má šanci usadit se pevně mezi elitní závody v ČR, čemuž nasvědčuje i to, že v roce 1997 se na této trati Mistrovství České republiky mužů a žen v půlmaratonu již konalo.

půlmaraton – start běhu městem

Výsledné časy letos ovlivnilo počasí. Silný nárazový vítr i velké horko zapříčinily odstoupení několika závodníků. Jeden z nich dokonce zkolaboval a musel být převezen do blanenské nemocnice. Prvnímu v pořadí Mulugetovi Serbessovi ale vadí spíš profil trati, která dle něj není ideální. Naopak druhý Daniel Orálek byl s výkonem s pokojen a protože je zvyklý na několikanásobně delší tratě, bral tento závod jako příjemný trénink. Jako trénink na 100km závod v Holandsku pojal půlmaraton i čtvrtý Petr Vabroušek.

půlmaraton – náměstí

Pořadatelům se podařilo nastavit laťku hodně vysoko. I tak mají v zásobě nápady, kterými by mohli za rok akci vylepšit. Zda do ní půjdou, nechtěl ale hned Petr Bartošek potvrdit. „Za akcí stojí moc lidí. Bylo to obrovské vypětí a nasazení, teď si pár dní oddychneme, zhodnotíme celou akci a rozhodneme se, zda do toho za rok zase půjdeme,“ odpověděl na konci náročného dne.

Absolutní pořadí Půlmaratonu Moravským krasem:

PořadíJménoPříjmeníRočníkKlub / městoČas
1 Mulugeta Serbessa 1971 Ortopedie Týn nad Vlt. 1:12:55
2 Daniel Orálek 1970 AC Moravská Slavia Brno 1:13:11
3 Jan Kohut 1985 proko-promotion 1:13:57
4 Petr Vabroušek 1973 Author Tufo Zlín 1:17:03
5 Ivo Vyžrálek 1973 SKK Moravský Krumlov 1:22:33

Všechny důležité informace o závodu včetně kompletních výsledků všech běhů naleznete na stránkách blansko.sportujsnami.cz.

půlmaraton – Střihavka

půlmaraton – koncert Střihavka

půlmaraton – start půlmaratonu

půlmaraton – start půlmaratonu

půlmaraton – start půlmaratonu

půlmaraton – první okruh městem

půlmaraton – Pavel Cahel, ročník 1938

půlmaraton – atrakce pro děti

půlmaraton – Mulugeta Serbessa první v cíli

půlmaraton – Petr Vabroušek

půlmaraton – po doběhu...

půlmaraton – vítězky ženy

půlmaraton – vítězní muži