V Legnici žijí fotbalem

29. září 2011, ostatní, přečteno: 4648×

Velká fotbalová událost v Polsku a Ukrajině, Euro 2012, se blíží, a tak i v našem partnerském městě, polské Legnici, žijí fotbalem. Pro novináře z partnerských měst zde uspořádali turnaj MediaEuro 2011.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zúčastnily se ho týmy z Blanska, ukrajinského města Drohobyč a z polské Legnice. Turnaj se odehrál v městském parku Bílý orel v centru města s rozsáhlým sportovním areálem na jednom ze tří fotbalových hřišť.

blanenský tým
Blanenský tým hrál ve složení: Jindřich Štrajt (brankář), Radek Brodecký, Roman Špaček, Petr Zukal, Luboš Paděra, Martina Hejčová, Karel Ťoupek, Michal Brázda, David Jakubec, Lubomír Toufar a Jiří Crha. Uprostřed starosta Legnicy Tadeusz Krzakowski.

Do prvního zápasu s ukrajinským Drohobyčem vstoupili naši aktivně, nicméně již po pár prvních minutách se ukázala převaha soupeřů a během chvilky jsme prohrávali o dvě branky. Obzvláště nebezpečný byl jeden z útočníků. Zaslechnuto na střídačce: „Ten je jedinej, kterej to fakt umí, na něj si musíme dát pozor.“ Úspěch slavila také taktika použití ženských zbraní, kdy dvě hráčky Ukrajiny stály celou dobu před naším gólmanem a rozptylovaly jej. Toto utkání nakonec skončilo 10:8 v náš neprospěch.

O něco vyrovnanější průběh měl následující zápas s týmem polské Legnice. I když se nám nějakou dobu dařilo držet krok, nakonec jsme prohráli 8:5. Nejlepším hráčem se stal Karel Ťoupek s pěti vstřelenými brankami. Starosta Lubomír Toufar dostal ocenění jakožto nejstarší účastník turnaje. Všechny týmy si odvezly cenu – zlatou kopačku. Tu převzali zástupci jednotlivých měst na večerním slavnostním vyhlášení výsledků turnaje – za naše město starosta Lubomír Toufar.

kopačka

Díky shodě bodů a tedy dvou prvních míst u ostatních týmů v konečném výsledku naše družstvo skončilo na krásném druhém místě. Tento výsledek nakonec není tak důležitý jako samotné setkání, zábava a dobrá spolupráce mezi partnerskými městy.

Na sport a vše kolem něj byly zaměřen i další program. Např. návštěva fotbalového utkání, které sehrál profesionální tým Miedz Legnica s Baltykem Gdyně na nově vybudovaném fotbalovém stadionu pro 6.700 diváků.

Potěšitelné bylo zjištění, že v tomto utkání hráli čtyři hráči, kteří jsou odchovanci klubu a zúčastnili se mj. mezinárodních fotbalových turnajů pro dorost v Blansku, např. tradičního Memoriálu Miroslava Krabičky.

fotbalový zápas

Vzhledem ke krátké vzdálenosti od Wroclawi Legnica kandidovala na tréninkové město pro Euro 2012. Nabízí své zázemí pro trénink fotbalových týmů. Ale na rozdíl od ukrajinského Drohobyče, se jí v tom nepodařilo uspět. Zaměřuje se proto nyní na nabídku ubytování jak pro fotbalisty, tak pro návštěvníky turnaje.

Zajímavá byla také návštěva v novém fotbalovém stánku připravovaném na Euro 2012 v nedaleké Wroclawi. Zde probíhá masivní výstavba stadionu i jeho zázemí. Velká část města je rozkopaná kvůli nové tramvajové lince ke stadionu, který pojme cca 45.000 návštěvníků.

stadion ve Wroclawi

V nabitém programu zbyl také čas na společné jednání starostů Blanska a Legnice.

jednání starostů

zápas

obrazovka

fotbalový zápas

fotbalový zápas

fotbalový zápas

fotbalový zápas

fotbalový zápas