Většina nájemníků zaplatí příští rok za bydlení v městském bytě stejnou částku

16. září 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 4163×

Rada odsouhlasila zvýšení nájemného z bytů o inflaci (o 1,5 %). To se ale týká jen těch bytů, kde je regulované nájemné a nedosáhlo 56 Kč za metr čtvereční.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Podle ministerstva pro místní rozvoj se částka tržního nájemného pro Blansko pohybuje kolem 90 Kč. Nájemné v městských bytech je v současné době na úrovni 56 Kč/m2, což je spočítaná nákladová cena, na které město dle slov starosty neprodělává, ale ani nějak nevydělává.

„Od roku 2006 vzrostlo nájemné asi 4×, tenkrát bylo někde ve výši 16 korun za metr čtvereční. I kvůli tomu neplánujeme teď další zvýšení nájemného,“ uvedl starosta Lubomír Toufar.

Město vlastní ještě 350 bytů, které postupně, podle toho jak se uvolňují, rozprodává. Ročně tak prodá asi 15 bytů.

S neplatiči už nemá město tak velké potíže jako dříve. Už asi čtyři roky město sepisuje jen smlouvy na dobu určitou s notářskou doložkou, takže vystěhování neplatičů je pak jednodušší.

Jak bytový fond přechází do vlastnictví konkrétních lidí, začínají se o něj starat. Bytovky dostávají nová okna, zateplení, fasády nebo střešní nástavby.

bytovka Údolní 17

V domech, kde zůstávají městu neprodané byty, se podílí poměrnou částkou na úpravách také. Jak se dá tato lokalita a domy v ní, které neměly moc dobrou pověst, zvelebit, je viditelné např. na Údolní 17.