Miloš Pernica – rozhovor

20. října 2011, kultura, přečteno: 4029×

Miloš Pernica, učitel hudby na Základní umělecké škole v Blansku a aktivní muzikant koncertující sólově na klasickou a elektrofonickou kytaru, dále pak působící v kytarovém kvartetu PF Guitar Quartet, v kapelách Rosomák Olympic revival a Moto Heart a studiové kapele Surf.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Co sis připravil do svého vystoupení v programu Vítání sv. Martina?

Na Martinovi zazní především skladby z mého nového CD „Vítr, co přináší změnu“. Jsou to úpravy hlavně rockových balad pro klasickou kytaru. Ty teď nově provádím na koncertech místy obohaceno elektrofonickou kytaru. Určitě zahraji i nějakou starou hudbu, nejspíš J. S. Bacha a taky něco veselého. Popřemýšlím i o nějakém zajímavém hostovi, aby byl program co nejvíce pestrý a atraktivní pro posluchače.

Jaké jsou tvoje nové projekty, na čem teď pracuješ?

Novým projektem je už výše jmenované CD rockových a muzikálových skladeb upravených pro klasickou kytaru „Vítr, co přináší změnu“ . Je zde např. Sting, U2, Led Zeppelin, Elton John, Scorpions aj. CD vzniklo na Klepačově ve studiu Surf publishing s.r.o. a je mým druhým sólovým počinem. Určitě bude k mání i na Sv. Martina.

Momentálně pracuji na přípravách listopadových koncertů, které mě čekají. Mám to pestré. Čekají mě tři koncerty společně se Štěpánem Rakem. Jeden z nich je jubilejní 10. kytarový večer v rámci cyklu koncertů Miloš Pernica a hosté…, který bude na Klepačově v nově vybudovaném Areálu zdraví a pohody, v termínu těsně před Martinem ve středu 9. listopadu. Další dva pak hrajeme s mistrem a PF Guitar Quartetem v Písku a Příbrami. Dvakrát hraji s hard rockovou kapelou Moto Heart / Slovensko + Čechy / no a samozřejmě 12. listopad Blansko.

Po koncertech bych měl jít do studia zpracovávat nově nahrané skladby na klasickou kytaru a také točit další.

Na akci Vítání sv. Martina hraješ podruhé, co říkáš na atmosféru akce?

Atmosféra akce je pro mě velice příjemná. Lidí chodí na kulturu s ní spojenou rok od roku stále více. Je to velice dobrá vizitka pořadatelů a všech těch lidiček, kteří pracují na tom, aby byl blanenský divák a posluchač spokojený nejen v kulturním vyžití, ale aby si mohl také odnést nějaký suvenýr, dárek či si dal něco dobrého na zub. Klobouk dolů v tomto nelehkém úkolu.

Dodržuješ svatomartinskou tradici – zajdeš si někam na husičku a svatomartinské?

No a teď s pravdou ven. Svatomartinskou tradici zatím nedodržuji. Na husičku a ani svatomartinské jsem ještě nezašel. Třeba to letos napravím. :-)

Za rozhovor poděkovala Martina Hejčová