Výstava v muzeu – Obrazy bratří Hlaviců

21. října 2011, kultura, přečteno: 5973×

V současné době probíhá v blanenském zámku výstava Obrazy bratří Hlaviců. Tato výstava byla připravena spolu s Muzeem regionu Valašsko ve Vsetíně. Můžeme na ní zhlédnout několik desítek obrazů od Františka, Emila a Rudolfa Hlavicových.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Bratři Hlavicovi pocházející ze Vsetína. Zanechali za sebou výraznou uměleckou stopu nejen na Moravě, ale i v Blansku.

Nejmladší z bratrů Rudolf Hlavica (1897–1971) byl především vynikajícím sochařem a ve 30. letech 20. století pracoval v Blansku v ČKD jako modelér umělecké litiny. Na tento post ho dostal především vliv jeho nejstaršího bratra Františka (1885–1952), jenž byl ze všech tří bratří nejslavnější.

František Hlavica – valašský muzikant
František Hlavica: Valašský muzikant Jan Pellár, 1906, akvarel.

František Hlavica byl mimo jiné profesorem krajinářského a figurálního kreslení na Vysokém učení technickém v Brně. Již svými současníky byl označován za ,,největšího žijícího československého akvarelistu.“ Zároveň byl vynikajícím portrétistou. Maloval nejen rodinu prezidenta Masaryka, ale též ve velké míře řadu intelektuálů z okruhu brněnské Masarykovy univerzity. Získal si srdce i slezského barda Petra Bezruče a byl jedním z mála, kterému se ho podařilo portrétovat.

František Hlavica – ilustrace
František Hlavica: Ilustrace ke knize Fěrtúškovice.

Prostřední bratr Emil Hlavica (1887–1952) byl zároveň výborným sochařem i malířem. Stejně jako bratr Rudolf navrhoval pro letovickou keramičku Pexider stolní keramické sošky, které byly velice populární a rozšířily se po celém Československu i Německu. Emil se často vracel na Valašsko, do míst bytostných doteků s kořeny vlastní rodiny, která pro něho znamenala jistě nejsilnější zdroj inspirace, patrný v mnoha dílech, provedených technikou pastelu, kresby, dřevorytu.

Na výstavě můžeme především spatřit dílo Františka Hlavici. Četné jsou jeho vynikající akvarely, zahrnující jeho ranou i pozdější tvorbu. Uvidíme, že František byl i zdatným ilustrátorem, jeho kresby tužkou sloužily jako podklad pro několik knížek. Nechybí zde i jeho slavný portrét Petra Bezruče.

Emil Hlavica je na výstavě zastoupen několika dřevoryty. Rudolf Hlavica portrétoval v 50. letech 20. století svého syna Borise a právě toto dílo si také můžeme v Muzeu Blansko prohlédnout. Výstava potrvá do až do 2. prosince 2011 v Malé výstavní síni blanenského zámku.

Jindřich Čeladín