Skauti oslavili 100 let hned několika akcemi

29. října 2011, ostatní, přečteno: 3555×

Ve školním roce 2011/2012 slaví Junák 100 let své existence. Právě před 100 lety Antonín Benjamin Svojsík plánoval svůj první skautský tábor. Výročí skauti na Blanensku oslavili několika akcemi.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nejvýznamnější z nich bylo celorepublikové setkání Obrok 2011, na které dorazilo do Blanska bezmála tisíc skautů z celé ČR. Na něm se seznámili s okolím Blanska, Moravským krasem, naučili se nové hry a dle svých zásad pomohli na mnoha místech nejen v Blansku, ale i v okolí. Například zvelebovali farní zahradu, čistili potoky, pomáhali v charitě nebo v nemocnici apod.

Obrok 2011 – hry
Obrok 2011 – den her.

Na přelom září a října připravili v Galerii města Blanska výstavu mapující historii Junáku na Blanensku a Boskovicku pod názvem Skauting včera, dnes a zítra. Ta návštěvníkům zprostředkovala pohled do minulosti a seznámila je s osobnostmi, které uchovávaly a předávaly myšlenku skautingu budoucím generacím na blanenském území. 

výstava 100 let skautingu

Výstavě předcházelo setkání s pamětníky, kteří skautovali už v poválečných letech. Materiály pro výstavu tak skauti čerpali nejen ze starých kronik, ale i z jejich vyprávění. Podařilo se získat několik historických fotografií a historických předmětů. Na výstavě nechyběla ani ukázka současné činnosti, rukodělné práce skautů z celého blanenského okresu, rekvizity, fotografie a mnoho dalšího.

Skauting není jen o učení se, vzdělávání se nebo o přírodě, ale je taky o hrách. Zahájení výstavy proto skauti spojili s dnem plným her. V zámeckém parku připravili několik stanovišť, na nichž si děti mohly vyzkoušet svoji zručnost, znalosti, předvídavost, sílu či přesnost.

Skauti ale nezapomněli ani na sebe. Protože se nejedená o práci lehkou, vydali se všichni činovníci a R&R na speciální akci nazvanou „Zpátky do lesů“ odpočinout si, načerpat nové síly a inspiraci. V lesích kolem Kozárova mohli využít zajímavé programy, diskuzní kroužky, hry, promítání, posedět u ohně, zazpívat si při kytaře nebo jen odpočívat.

skauti pomohli na farní zahradě
Pomoc skautů při úpravách na farní zahradě.

Příznivců skautingu stále přibývá. V Blansku jsou dnes již dvě střediska. Jako první vzniklo středisko „Srdce na dlani“. Časem bylo zájemců tolik, že se z něj oddělilo nové středisko „Světla“. Obě je navštěvuje více než 350 skautů.

U zrodu stál Jan Pořízek, vůdce skautského střediska „Světla“ Blansko, který pracuje s dětmi od roku 1991, tedy již 20 let. Aktivní úlohu dnes ale pomalu přebírá nová, mladá generace. „Všechny poslední akce jsou již jejich dílem. Zvládli zorganizovat něco tak velkého, jako bylo setkání Obrok 2011. Vedou děti, připravili výstavu i tento den a spoustu dalších akcí,“ nemá Jan Pořízek obavu o budoucnost blanenského skautingu.